Να σώσουν την Αρχαία Ολυμπία κατάφεραν δίνοντας μάχη με τη φωτιά οι πυροσβέστες στην Ηλεία ενώ στα χέρια των Αρχών βρίσκεται ένας άνδρας που θεωρείται ύποπτος για απόπειρα εμπρησμού. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή και καταλάβουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ελέγξουν πλήρως τα πύρινα μέτωπα και να αντιμετωπίσουν άμεσα, αν χρειαστεί, πιθανές αναζωπυρώσεις,

Από το πρωί της Κυριακής (30/7) οι τρεις φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες το μεσημέρι στις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα και Σαλμώνη του Δήμου Πύργου, καθώς και στην περιοχή Φαναράς, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας παρουσιάζουν πολύ καλή εικόνα και δεν έχει απαιτηθεί η συνδρομή εναέριων μέσων.

Για να μην κινδυνεύσει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας ενεργοποιήθηκε άμεσα από τους αρμόδιους το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης εστάλη παράλληλα μήνυμα από το 112 για εκκένωση τεσσάρων οικισμών καθώς οι φλόγες έφτασαν κοντά σε σπίτια.

«Αν δεν είχαν προηγηθεί οι φωτιές σε Καρούτες και Παλαιοβαρβάσαινα, η φωτιά θα είχε φτάσει στην Αρχαία Ολυμπία»

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος μιλώντας το πρωί της Κυριακής (30/7) στον ΣΚΑΪ και έκανε λόγο για σχέδιο εμπρησμού και είπε: «Αν δεν είχαν προηγηθεί χθες, πριν μια ώρα περίπου, οι δυο πυρκαγιές στις Καρούτες και στην Παλαιοβαρβάσαινα και δεν είχαμε τα εναέρια μέσα στον αέρα, η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τον οικισμό της Αρχαίας Ολύμπιας, στην είσοδο της, σε μισή ώρα θα είχε φτάσει στον οικισμό, στον αρχαιολογικό χώρο, νομίζω ότι αυτό μας έσωσε».

«Η φωτιά ξεκίνησε δίπλα στο ίδιο σημείο, δίπλα στην Εθνική Οδό, όπως στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, μάλιστα δύο μέρες πριν είχαν εκδηλωθεί δύο πυρκαγιές στο ίδιο σημείο, οι οποίες είχαν ελεγχθεί πολύ γρήγορα» συμπλήρωσε.

Όπως μεταδίδει το patrisnews.com οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας, που έδωσαν μάχη για να μην φτάσει το μέτωπο στην Αρχαία Ολυμπία, κατάφεραν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά στο σημείο λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ενώ στο μέτωπο που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι στην Παλαιοβαρβάσαινα οι πυροσβέστες, οι ομάδες πολιτικής προστασίας και όλοι οι εθελοντές, συνέχισαν να επιχειρούν στην περιοχή έως αργά το βράδυ καθώς η φωτιά ήταν σε εξέλιξη και σε πολλές περιπτώσεις σε δύσβατα σημεία.

Συνελήφθη ένας άνδρας

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ένας άνδρας ο οποίος συνελήφθη στην Ηλεία κατηγορούμενος για απόπειρα εμπρησμού στον Πύργο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, ανακριτικοί υπάλληλοι της υπηρεσίας στον Πύργο συνέλαβαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, έναν άνδρα, ως υπαίτιο απόπειρας εμπρησμού από πρόθεση, σε ποώδη βλάστηση, στην επαρχιακή οδό Ξηροκάμπου – Πεύκες.

Μετά την σύλληψή μου, όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων οι ανακριτικοί υπάλληλοι ενημέρωσαν την εισαγγελία του Πύργου.