Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών. Τον τελευταίο καιρό είχε επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας της και νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Η είδηση του θανάτου της σκόρπισε θλίψη, με την οικογένειά της να ανακοινώνει:

«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι η αγαπημένη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Σωματείου “ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο”, έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο».

Πολλά είναι τα μηνύματα πολιτικών αλλά και χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εκφράζουν τη θλίψη τους για τον θάνατό της. «Αποχαιρετούμε με σεβασμό μία μεγάλη Ελληνίδα που ταύτισε την παρουσία της με την προσφορά στον άνθρωπο και ειδικά στα παιδιά. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε από τους πρωτοπόρους εκείνους που στις μέρες μας μετέτρεψαν την αποκαλούμενη «φιλανθρωπία» σε χειροπιαστό κοινωνικό έργο», έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε μια ξεχωριστή διεθνής προσωπικότητα στον χώρο της φιλανθρωπίας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συλλυπητήρια ανακοίνωση του για το θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

«Αποχαιρετώ με θλίψη και σεβασμό μια μεγάλη Ελληνίδα με σπουδαία προσφορά στην πατρίδα μας, τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, έγραψε επίσης στο Twitter: «Είχα την εξαιρετική τύχη στην ζωή μου, ως Υπουργός Υγείας, να γνωρίσω την Κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καλοσύνης και του μεγαλείου της καρδιάς της. Θέλω να εκφράσω στην Οικογένειά της τα πιο Ειλικρινή μου Συλλυπητήρια! Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε αγγελική ψυχή και σε όλη της την ζωή έκανε μόνον καλό στους συνανθρώπους της».

«Έφυγε από κοντά μας μια σπουδαία, μια μοναδική γυναίκα, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη δεν ήταν μόνο μια καταπληκτική σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, που στήριζε όλη την οικογένεια, ήταν μια γυναίκα που έχει καταγραφεί στην συλλογική μνήμη ως μια μεγάλη ευεργέτης, με τεράστια κοινωνική προσφορά. Αφιέρωσε τη ζωή της στην καταπολέμηση του καρκίνου των παιδιών και έδωσε ελπίδα και στήριξη σε χιλιάδες οικογένειες. Είχε ανοίξει μια διάπλατη αγκαλιά αγάπης που τους χωρούσε όλους. «Η ζωή ενός και μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι» έλεγε πάντα και το έκανε καθημερινή πράξη. Μέχρι την τελευταία στιγμή δούλευε ακατάπαυστα γι’ αυτό τον στόχο.

Θα μας λείψει πολύ.

Δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ.

Τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στον Βαρδή Βαρδινογιάννη, στα πέντε της παιδιά και στα εγγόνια της», ήταν το μήνυμα της Ντόρας Μπακογιάννη.

«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν ένας φωτεινός άνθρωπος και μια γυναίκα που χρησιμοποίησε τις δυνατότητες που η ζωή της έδωσε για την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Είχα την τιμή να τη γνωρίζω από μικρό παιδί και να είμαι Υπουργός Εξωτερικών, όταν βραβεύτηκε με το παγκοσμίου φήμης βραβείο του ΟΗΕ “Nelson Mandela”, για την προσφορά της στην ανθρωπότητα. Τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της.

(φωτογραφία από την εκδήλωση στο Υπουργείο Εξωτερικών για τη βράβευση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη με το βραβείο του ΟΗΕ «Νέλσον Μαντέλα»)», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Τα μηνύματα στο Twitter για τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη

«Αμύθητα πλούτη η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Στο τελικό της “τεφτέρι” όμως έχει μόνο τα παιδιά που έσωσε. Μπορεί 100, μπορεί 10, μπορεί μόνο 1. Ακόμη και 1 ζωή αρκεί για να έχει ένα ζηλευτό απολογισμό. Μακάρι να αφήσουμε τον κόσμο, όπως τον άφησε αυτή. Με λίγη περισσότερη ελπίδα», έγραψε ένας χρήστης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Όσα ευχαριστώ να πούμε θα είναι λίγα για όσα έκανε για τα παιδιά με Καρκίνο στην Ελλάδα….Θα την υποδεχτούν τα αγγελάκια που έφυγαν νωρίς…», ήταν ένα ακόμη σχόλιο, ενώ ένας άλλος έγραψε: «Υπήρξε ένα κοινωνικό Κράτος μόνη της».

Ποια ήταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας. Πατέρας της ο Γιώργος Μπουρνάκης, ο οποίος κατάγονταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας.

Παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Motor Oil και εφοπλιστή και απέκτησε μαζί του πέντε παιδιά: τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976). Ήταν Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Από το 1999, ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών, καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά. Δραστηριοποιούταν επίσης ως: Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia», κ.ά.

Έγραψε το βιβλίο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Είχε τιμηθεί από τη Γαλλική Προεδρία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2015 προήχθη στη τάξη των Αξιωματικών της Λεγεώνας της Τιμής.

Το 2020 βραβεύτηκε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα.