Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, Κάρλο Μπουοντέμπο, τόνισε ότι ο φετινός Ιούλιος ενδέχεται να είναι ο θερμότερος όλων των εποχών, ενώ επισήμανε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, ενδέχεται αυτό το καλοκαίρι να μοιάζει ψυχρό στο μέλλον, παρά τον αφόρητο καύσωνα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως «ο περασμένος Ιούνιος ήταν μακράν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ. Έπειτα από αυτόν τον Ιούνιο καταγράψαμε παγκοσμίως την πιο θερμή ημέρα στα χρονικά στις αρχές Ιουλίου. Βασικά καταγράψαμε δύο συνεχόμενες τέτοιες ημέρες κι έπειτα ακολούθησε η πιο θερμή εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ και τώρα βιώνουμε την περίοδο των δύο θερμότερων εβδομάδων».

«Όλες οι ενδείξεις που διαθέτουμε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτός ο Ιούλιος μπορεί να είναι ο θερμότερος στα χρονικά. Είναι ένας νέος κόσμος αυτός στον οποίο ζούμε, βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή και δυστυχώς δεν είναι κάτι με το οποίο θα τελειώσουμε μια και καλή. Λόγω του θερμαινόμενου κλίματος, αναμένουμε ότι αυτό το είδος καύσωνα θα γίνεται όλο και πιο κοινό, πιο έντονο και πιο μακράς διαρκείας», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

«Αν δεν εστιάσουμε στη φετινή χρονιά και κοιτάξουμε στο μέλλον, αυτό το οποίο σήμερα μοιάζει με έναν ακραίο καύσωνα, αυτό που βιώνουμε τώρα, σε περίπου 20 με 30 χρόνια θα το θυμόμαστε ως ένα σχετικά φυσιολογικό, αν όχι ψυχρό καλοκαίρι. Επομένως, είναι μια νέα κανονικότητα υπό την έννοια ότι αυτή είναι η αρχή ενός κόσμου που θα εξακολουθεί να θερμαίνεται συνεχώς», πρόσθεσε στη συνέχεια.