Ο Δήμος Θέρμης κατέθεσε αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσες περιοχές επλήγησαν από την κακοκαιρία και την ισχυρή νεροποντή, ύστερα από αυτοψία που έγινε και κατεγράφησαν τα προβλήματα.

Συγκεκριμένα, από τις αυτοψίες προέκυψε ότι η περιοχή η οποία επλήγη περισσότερο από την ισχυρή νεροποντή είναι αυτή του Φράγματος Θέρμης. Οι ζημίες εντοπίζονται σε τρία σημεία και σε περιοχές κατά μήκος του ρέματος το οποίο κατεβάζει μεγάλο όγκο νερού από την περιοχή του Χορτιάτη. Ειδικότερα, έχει καταστραφεί πλήρως ένα γεφυράκι, ενώ άλλα δύο έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες. Καταστράφηκε, επίσης, ο υπερχειλιστής του φράγματος, με αποτέλεσμα τα νερά να πλημμυρίσουν τις γύρω περιοχές, προκαλώντας ζημίες σε δρόμους και ιρλανδικές διαβάσεις.

Την Κυριακή (18/6) ο δήμος Θέρμης απέστειλε στην αρμόδια διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την πρώτη έκθεση αποτίμησης των ζημιών και σήμερα αποστέλλεται και η δεύτερη, περισσότερο λεπτομερής έκθεση αποτίμησης. Πρώτο μέλημα του δήμου είναι να γίνει καθαρισμός των περιοχών κατά μήκος του ρέματος, από τα φερτά υλικά τα οποία μετέφερε το ορμητικό νερό. Παράλληλα ξεκινούν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών. Προς τον σκοπό αυτό, ο δήμος έχει ζητήσει από τη διεύθυνση πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τη χορήγηση ειδικών μηχανημάτων, απαραίτητων γι’ αυτές τις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης.

Στο αίτημα για κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας περιλαμβάνονται και τα Βασιλικά, όπου επίσης σημειώθηκαν καταστροφές σε ρέματα, αγροτικές καλλιέργειες και θερμοκήπια, ενώ υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις εισροής υδάτων σε κατοικίες και αγροικίες.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι από τις πρώτες κιόλας ώρες που ξέσπασε η ισχυρή νεροποντή, τα ξημερώματα του Σαββάτου, τα συνεργεία του δήμου βρέθηκαν σε όλα τα σημεία στα οποία παρουσιάστηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα. Παράλληλα σημείωσε πως δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό περιστατικό που να αφορά κίνδυνο ανθρώπινης ζωής, και σε μία περίπτωση που υπήρξε εγκλωβισμός ενός αυτοκινήτου σε μία ιρλανδική διάβαση στην περιοχή του Φράγματος, η παρέμβαση ήταν άμεση, απεγκλωβίστηκε η οδηγός και ρυμουλκήθηκε το αυτοκίνητο.