Ο Αλέξης Τσίπρας, τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, μίλησεγια πρώτη φορά εκτενώς για τις αιτίες της βαριάς ήττας που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το πως θα πορευθεί το κόμμα του στις δεύτερες κάλπες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ανέφερε πως η ευθύνη «που δεν καταφέραμε να πείσουμε είναι δική μας», ενώ αναφέρθηκε στις -κατά τη γνώμη του – τρεις βασικές αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα κάλεσε την Κεντρική Επιτροπή και τα μέλη του κόμματος «να κηρύξουν λήξη στο πένθος» αλλά και πως «δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις που ακόμα και σήμερα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ορισμένοι δεν τις αποφεύγουν».

Τέλος υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διεκδικήσει ρόλο ισχυρής αντιπολίτευσης αλλά τη νίκη στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Τα βασικότερα σημεία της εισήγησής του στην Κεντρική Επιτροπή:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μπήκε καταχειροκροτούμενος στην αίθουσα και άνοιξε την ομιλία του, λέγοντας: «Σας ευχαριστώ για την αποφασιστικότητά σας. Πρωτίστως να ευχαριστήσω τα στελέχη, τα μέλη τους φίλους μας, τους εθελοντές που έδωσαν μια δύσκολη, ηρωική μάχη. Τους ευχαριστώ προσωπικά. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους μας αλλά και όσους συμμετείχαν στη διαδικασία και δεν μας ψήφισαν. Η ευθύνη είναι δική μας που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη, η τελική η καθοριστική αναμέτρηση.

Όπως κάναμε πάντα, έτσι θα κάνουμε και τώρα. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ. Η ευθύνη είναι δική μας και πρωτίστως δική μου. Δεν ισομοιράζεται η ευθύνη. Δεν κρύβομαι, ποτέ δεν το έκανα στην πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα δεν το έβαλα στα πόδια.

Μετά από τρεις μέρες δύσκολες, μετά από τρεις μέρες θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα με τον πιο επίσημο τρόπο να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Δεν έχουμε δικαίωμα στην παραίτηση, στην εσωστρέφεια. Υποχρέωση και ευθύνη μας απέναντι στην ιστορία και στην κοινωνία να αποτιμήσουμε γρήγορα τα λάθη μας και να χαράξουμε μια γραμμή για να δώσουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη που έχουμε μπροστά μας».

«Πάντοτε ήμουν ανοιχτός απόψεις και σκέψεις. Να γίνει με ευθύνη και με σοβαρότητα. Να είμαι σαφής. Δεν έχουμε δικαίωμα, ούτε περιθώριο στην εσωστρέφεια. Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις που ακόμα και σήμερα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ορισμένοι δεν τις αποφεύγουν. Δείχνει να μην έχουμε καταλάβει το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας. Χρειάζεται σεμνότητα και μεγαλύτερη συσπείρωση και όχι επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν. Μετά τη δεύτερη κάλπη θα γίνει η συνολική αποτίμηση με την άνεση και τον χρόνο που χρειάζεται.

Αυτό που επείγει είναι να δούμε και να λάβουμε υπόψιν κάποια βασικά συμπεράσματα από το μήνυμα της κάλπης. Να διορθώσουμε την τακτική μας εν κινήσει. Να αλλάξουμε την καμπάνια μας, να γίνουμε πιο συλλογικοί, πιο σοβαροί όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία. Για να λάβουμε υπόψιν κάποια βασικά συμπεράσματα, οφείλουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα. Γιατί συνέβη αυτό το αποτέλεσμα, γιατί δεν το καταλάβαμε; Ποιες κοινωνικές μεταβολές έχουν συμβεί; Ποια λάθη έγιναν και οι αναποφάσιστοι πήγαν στην κάλπη της Νέας Δημοκρατίας;»’

«Πρώτη αιτία. Η κυβέρνηση επέβαλλε την ατζέντα της: Φτάσαμε στις κάλπες και αντί να συζητάμε για τα προβλήματα, συζητούσαμε τι συνέβη πριν 8 χρόνια. Για το ευρώ και τους καταναγκασμούς των μνημονίων. Καταστάσεις που έχουμε αφήσει οριστικά πίσω λόγω των δικών μας επιτευγμάτων. Τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης είχαν μονομέτωπο με εμάς.

Δεύτερη αιτία: Η στρατηγική της απλής αναλογικής και κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Το αποτέλεσμα αποτέλεσε στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και της στρατηγικής μας. Και αυτό βοήθησε τη ΝΔ να επιβάλλει την ατζέντα της. Από εκεί πέρασε το αφήγημα περί σταθερότητας. Η διαρκής άρνηση των προοδευτικών κομμάτων έδινε την αίσθηση μιας αμήχανης πρότασης. Οι αντίπαλοι μιλούσαν για αυτοδυναμία με σταθερότητα. Αυτό είναι ζήτημα που θα πρέπει να εντοπίσουμε.

Τρίτη αιτία: Η εικόνα του κόμματος. Η εικόνα ως συλλογικού υποκειμένου. Ιδίως τις κρίσιμες μέρες πριν την κάλπη. Δεν εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση. Οι άστοχες τοποθετήσεις, παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας μας κόστισαν ακριβά. Αυτό βάζει μπροστά σε όλους μας ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα. Οφείλουμε τις επόμενες 30 μέρες να αλλάξουμε αυτή την εικόνα. Με ηρεμία, συλλογικότητα, πολιτικό πολιτισμό αλλά να κάνουμε παρεμβάσεις για να αλλάξει αυτή η εικόνα. Αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης. Λέω να αλλάξουμε προς τη σοβαρότητα».

«Πάμε να διεκδικήσουμε κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε»

«Το πρωί της 25ης του Ιούνη, όλες οι κάλπες θα είναι άδειες. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, σεβόμαστε το αποτέλεσμα. Στον αγώνα να μην πάμε για να χάσουμε. Να μην πάμε για να κρατήσουμε τα ποσοστά μας. Όχι για μια ισχυρή αντιπολίτευση αλλά για να αναμετρηθούμε με τη δεξιά και να διεκδικήσουμε κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε.

Όχι για να χάσουμε. Είναι αναγκαιότητα κοινωνική να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Μόνο αυτό θα έδινε στήριγμα και ανάσα στην κοινωνική πλειοψηφία. Πιστεύουμε στην αξία των προτάσεών μας. Αυτές τις προτάσεις πρέπει να τις μάθει, να τις ακούσει ο λαός και μετά να τις κρίνει οριστικά.

Θα πάμε επίσης έτσι γιατί δεν ξέρω αν όλοι το έχουν εμπεδώσει, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας και όχι συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς. Κόμμα εξουσίας».

«Αναλαμβάνω την ευθύνη μαζί σας, να ηγηθώ και να ηγηθούμε μαζί αυτής της μάχης. Δεν φοβήθηκα ποτέ, δεν φοβηθήκαμε ποτέ. Δεν δείλιασα και δεν δειλιάσαμε. Δεν λιποτακτήσαμε από τα πιο δύσκολα για τη χώρα και την κοινωνία».