Ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος, αυτούς τους μήνες που απομένουν μέχρι τον Οκτώβριο, που θα γυρίσει πίσω στην Κύπρο, ψάχνει εργασία στην Ελλάδα. Ο κ. Κενεβέζος, μεταξύ άλλων, διεκδικεί και μία θέση στη διοίκηση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το cyprustimes.com, ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα έχει υποβάλλει σχετική αίτηση, καθώς πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται από τη σχετική εγκύκλιο εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κάνει αίτηση και για άλλο Πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Ελλάδα, ενώ έχει κάνει επαφές και με κάποιους ιδιωτικούς οργανισμούς.

Οι όροι για υποβολή αίτησης

Όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για τη θέση εξωτερικού μέλους στο Συμβούλιο Διοίκησης ενός ελληνικού Πανεπιστημίου, έχουν ακαδημαϊκοί από Πανεπιστήμια του εξωτερικού ή κάποιοι ομότιμοι καθηγητές ή αφυπηρετήσαντες σύμβουλοι ελληνικών πανεπιστημίων.

Ο Κυριάκος Κενεβέζος δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις κατηγορίες, αλλά εμπίπτει στα «φυσικά πρόσωπα με ευρεία αναγνώριση ή συμβολή στον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα ή τις επιστήμες, την οικονομία ή την κοινωνία, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών ή κοινωνικών εταίρων». Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα πτυχίο Πανεπιστημίου. Ο Κυριάκος Κενεβέζος στο βιογραφικό του για τη θέση στο ΕΚΠΑ, έχει περιλάβει τη θητεία του ως υπουργού Παιδείας της Κύπρου αλλά και ως πρέσβη.

Είναι αμφίβολο αν αυτά τα προσόντα είναι αρκετά για να συναγωνιστεί άλλους υποψήφιους με πολύ βαριά βιογραφικά και πολύχρονη εμπειρία στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Από την αίτηση που εξασφάλισε η Cyprus Times, φαίνεται πως ο Κυριάκος Κενεβέζος έχει αποκτήσει επίσης ελληνική υπηκοότητα, αφού είναι κάτοχος ελληνικού δελτίου ταυτότητας.