Τον δικό τους «Γολγοθά» για να μπορέσουν πλέον να φτάσουν στην Κοζάνη, που είναι η πιο κοντινή τους μεγάλη πόλη, βιώνουν οι κάτοικοι των Σερβίων, του Βελβεντού και των χωριών της περιοχής μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας στη γέφυρα των Σερβίων.

Η υψηλή γέφυρα Σερβίων, η οποία είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα, μήκους 1.372 μέτρων και αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Λάρισας συνδέοντας τη δυτική Μακεδονία με την Κεντρική και Νότια Ελλάδα, έκλεισε από το βράδυ της Πέμπτης (16/3) μετά από εισήγηση επιστημόνων που διαπίστωσαν ότι διευρύνθηκαν οι ρωγμές στους τένοντές της, με κίνδυνο την κατάρρευση μέρους του οδοστρώματος.

Η γέφυρα Σερβίων

«Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει» λέει στο Newsbeast κάτοικος του Βελβεντού

«Το πρόβλημά μας είναι μεγάλο, πλέον για να πάμε στην Κοζάνη θέλουμε μία ώρα» επισημαίνει μιλώντας στο Newsbeast η Μαρία Κ. η οποία ζει στο Βελβεντό Κοζάνης εξηγώντας πως η καθημερινότητα και κατ΄επέκταση η ζωή όλων των κατοίκων μετά το κλείσιμο της γέφυρας Σερβίων έχει πλέον αλλάξει.

«Ειδικά για όσους δουλεύουν στην Κοζάνη και πρέπει να μετακινούνται καθημερινά είναι μεγάλο πρόβλημα αυτή η εξέλιξη και από θέμα κόστους των μετακινήσεων αλλά και από θέμα χρόνου» σημειώνει.

«Εδώ και τρία χρόνια γίνονται μελέτες, αλλά τώρα βρήκαν τα σχέδια»

«Το πρόβλημα στη γέφυρα υπήρχε εδώ και χρόνια και το ξέραμε. Μέσα στην καραντίνα στη γέφυρα μπήκε φανάρι και η διέλευση των οχημάτων πραγματοποιούταν πέντε λεπτά προς Κοζάνη και πέντε λεπτά προς την αντίθετη κατεύθυνση, δεν ήταν δηλαδή διπλής κυκλοφορίας» αναφέρει στο Newsbeast η Μαρία Κ.

«Εδώ και τρία χρόνια γίνονται μελέτες. Τελικά όμως τα σχέδια της γέφυρας βρέθηκαν τώρα (τουλάχιστον έτσι είπαν σε εμάς). Μετά την τραγωδία στα Τέμπη και αφού ζόρισαν πολύ τα πράγματα αποφάσισαν να ασχοληθούν με την ασφάλεια της γέφυρας Σερβίων. Ο εισαγγελέας είπε ”ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη και τι γίνεται με τη γέφυρα”. Έτσι αποφασίστηκε να απαγορευτεί η κυκλοφορία και εντοπίστηκε μεγάλο πρόβλημα στην στατικότητά της» υπογραμμίζει.

«Για να πάω πλέον στην Κοζάνη στον γιατρό θα πρέπει να κάνω από 25 λεπτά (που θα έκανα) τουλάχιστον μία ώρα και σε έναν δρόμο που μετά τον σεισμό έχει επίσης πρόβλημα. Επίσης η γέφυρα στο Ρύμνιο, που θα περάσω, δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορεί να αντέξει το βάρος από τα φορτηγά και από όλα τα οχήματα. Πρόκειται για έναν δρόμο στενό και με πολλή κίνηση, άρα επικίνδυνο» μας λέει η Μαρία Κ.

«Πολλά παιδιά από το Βελβεντό πηγαίνουν σχολείο στην Κοζάνη άρα και αυτά πλέον θα πρέπει καθημερινά να ταξιδεύουν μία τουλάχιστον ώρα ώστε να πάνε και μία ακόμη ώρα για να επιστρέψουν. Υπάρχει και ένας δρόμος από το Βελβεντό ο οποίος πηγαίνει από το φράγμα και βγαίνει στη γέφυρα στην απέναντι πλευρά αλλά και αυτός είναι παρατημένος και επικίνδυνος για να τον περάσουμε. Μάλιστα, χθες (Παρασκευή 17/3) το βράδυ απαγορεύτηκε και εκεί η κυκλοφορία» τονίζει η Μαρία Κ.

«Από Βελβεντό, Σέρβια και όλα τα χωριά για να πάμε πλέον στην Κοζάνη πρέπει να φτάσουμε στο Ρύμνιο, να περάσουμε την παλιά γέφυρα και από εκεί μετά να συνεχίζουμε. Αυτό σημαίνει μία ώρα και παραπάνω ταξίδι» αναφέρει κλείνοντας η κάτοικος του Βελβεντού.

Για τουλάχιστον έναν μήνα θα μείνει κλειστή η γέφυρα

Η γέφυρα Σερβιών στην Κοζάνη αναμένεται να μείνει κλειστή τόσο για οχήματα όσο και για πεζούς, υπό τον κίνδυνο κατάρρευσης λόγω διεύρυνσης των ρωγμών που διαπιστώθηκε στους τένοντες της γέφυρας, για τουλάχιστον έναν μήνα.

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ:

Α) Η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος, στην Εθνική Οδό Κοζάνης-Λάρισας, από τη Χ/Θ 18+900 έως τη Χ/Θ 20+300 (Υψηλή Γέφυρα Σερβίων), λόγω εκτέλεσης εργασιών ενίσχυσης της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων που βρίσκεται στην Εθνική Οδό Κοζάνης – Λάρισας και μετά από Απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης.

B) Η κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται, ακολουθώντας ένα εκ των τεσσάρων κάτωθι ενδεικτικώς αναφερόμενων δρομολογίων:

  • Από Αθήνα, Λάρισα κ.τ.λ., για Κοζάνη μέσω του αυτοκινητοδρόμου (Ε92) για Τρίκαλα-Καλαμπάκα, Εθνική Οδός Τρικάλων – Γρεβενών, Εγνατία Οδός προς Κοζάνη και αντιστρόφως.
  • Από Αθήνα, Λάρισα κ.τ.λ., για Κοζάνη μέσω της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης, Ελασσόνας, Δεσκάτης, Γρεβενών, Εγνατίας Οδού για Κοζάνη και αντιστρόφως.
  • Από Αθήνα, Λάρισα κ.τ.λ., για Κοζάνη μέσω ΠΑΘΕ, (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) και από κόμβο με Εγνατία Οδό (Ανισόπεδο Κόμβο Κλειδίου) προς Βέροια και Κοζάνη και αντιστρόφως.
  • Τα επιβατηγά αυτοκίνητα καθώς και τα λεωφορεία και φορτηγά οχήματα με μέγιστο ύψος 4 μέτρα από Αθήνα, Λάρισα για Κοζάνη από το 30ο χλμ της Ε.Ο. Κοζάνης-Λάρισας (διασταύρωση Αυλών)- Αυλές- Γούλες- Ρύμνιο- Γέφυρα Ρυμνίου- Επαρχιακή Οδός Ρυμνίου – Αιανής, Αιανή – Δημοτική Οδός Αγίου Αθανασίου, Δημοτική Οδός Αιανού, Επαρχιακή Οδός Κοζάνης-Αιανής- Κυκλικός Κόμβος εισόδου πόλεως Κοζάνης- Βατερό- Ενωτική Οδός ή Εγνατία Οδός και αντιστρόφως.

Γ) Η απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης παντός οχήματος, στις οδούς εντός των Δημοτικών Διαμερισμάτων Ρυμνίου, Αιανής και Λευκοπηγής, που διέρχονται τα οχήματα σύμφωνα με το ενδεικτικώς αναφερόμενο 4Ο δρομολόγιο της ανωτέρω (Β) παραγράφου.

Δ) Ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας επί της Γέφυρας Ρυμνίου, ορίζεται τα 40 χλμ/ώρα, μετά την τοποθέτηση της κατάλληλης σήμανσης.