Τιτάνια μάχη δίνουν οι άντρες της ΕΜΑΚ στα συντρίμμια στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό για να εντοπίσουν επιζώντες, την ώρα που οι νεκροί στη γειτονική χώρα και στη Συρία αγγίζουν τους 9.000. Την ίδια ώρα, συγκινεί η ιστορία για ένα από τα μέλη της πρώτης αποστολής της ΕΜΑΚ στην Τουρκία καθώς ο ένας από τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στη διάσωση ενός μικρού παιδιού είναι γιος του πυροσβέστη ο οποίος το 1995 είχε απεγκλωβίσει τον 11χρόνο τότε Ανδρέα από τα ερείπια του κτηρίου στο Αίγιο που είχε καταρρεύσει μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ.

Πρόκειται για τον πυραγό Κώστα Νίκα, τον αξιωματικό- επιστήμονα της ελληνικής αποστολής, πτυχιούχο πολιτικό μηχανικό του Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακό στην κατάρρευση κτιρίων από φυσικές καταστροφές, ο οποίος αποτελεί την ψυχή της ομάδας, μελετώντας τους χώρους και δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες, για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι συνάδελφοι του, προκειμένου να διασφαλίσουν τη δική τους ζωή και των ανθρώπων που εντοπίζονται στα χαλάσματα.

Ο πατέρας του, Παναγιώτης Νίκας, ήταν ο άνθρωπος που το 1995 έβγαλε από τα ερείπια της πολυκατοικίας του Αιγίου τον 11χρονο τότε Ανδρέα Μπογδάνο, πράξη για την οποία του είχε απονεμηθεί το τιμητικό μετάλλιο ανδραγαθίας.

«Έχω πει άπειρες φορές ότι το επάγγελμα του Πυροσβέστη είναι ένα “μικρόβιο” που εισέρχεται στον οργανισμό μας και εκκολάπτεται μέσα μας για όσο χρονικό διάστημα υπηρετούμε το ένδοξο Πυροσβεστικό Σώμα ή μάλλον δια βίου…», γράφει ο συνάδελφος του Κωνσταντίνου, Επιπυραγός Δημήτρης Μενεμενλής, σε ανάρτησή του, που κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Έχω πει άπειρες φορές ότι το επάγγελμα του Πυροσβέστη είναι ένα "μικρόβιο" που εισέρχεται στον οργανισμό μας και…

Posted by Dimitrios Menemenlis on Tuesday, February 7, 2023

«Ο Τάκης θα καμαρώνει το γιό του από ψηλά», λένε πυροσβέστες που ήξεραν καλά τον πατέρα του Κώστα Νίκα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα υπηρεσίας πριν από λίγα χρόνια, όταν ήταν Διευθυντής της Περιφέρειας Πυροσβεστικής Ανατολικής Αττικής.

Όταν ο μικρός Ανδρέας βγήκε από τα χαλάσματα – Μια επιχείρηση που έμεινε στην Ιστορία

Άνθρωποι «έσβησαν» στα χαλάσματα, σπίτια κατέρρευσαν και ζωές σκορπίστηκαν στο βωμό του Εγκέλαδου που άφησε το αποτύπωμά του στην καθημερινότητα της πόλης για πολλά από τα χρόνια, που ακολούθησαν. Μια ολόκληρη πολυκατοικία σωριάστηκε, σκορπώντας τον τρόμο στους κατοίκους του Αιγίου αλλά και σε όλη την Ελλάδα, που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την ανάσυρση από τα ερείπια νεκρών και ζωντανών.

Υπήρξε όμως μια επιχείρηση που έμεινε στις καρδιές όλων… Μια επιχείρηση ελπίδας που σηματοδότησε τη νίκη της ζωής… απέναντι στην «οργή» της φύσης. Ήταν η στιγμή που από τα χαλάσματα βγήκε το μικρό φορείο με τον 8χρονο τότε Ανδρέα Μπόγδανο, ο οποίος ανασύρθηκε ζωντανός μετά από 44 ώρες εγκλωβισμού του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Μια επιχείρηση 21 ωρών – «Φέρτε μου επιτέλους μια Κόκα-Κόλα και ένα σουβλάκι»

Αξέχαστες οι συνομιλίες του τολμηρού Ανδρέα με τους διασώστες του, και ιδιαίτερα με τον Παναγιώτη Νίκα, τον άνθρωπο που κατάφερε να του σώσει τη ζωή. «Φέρτε μου επιτέλους μια Κόκα-Κόλα και ένα σουβλάκι» φώναζε ο μικρός Ανδρέας μέσα από τα ερείπια αντιμετωπίζοντας με χιούμορ την απίστευτη περιπέτειά του. «Μη χτυπάτε εκεί, πέφτουν πάνω στο κεφάλι μου σκόνες…» και μετά, “το ποδήλατο που λέτε ότι θα μου φέρετε απ’ έξω, θέλω να είναι πράσινο».

O Nίκας δεν τα παράτησε, δεν τον παράτησε και ο μικρός που περίμενε με αγωνία το ποδήλατό του… Και κάπως έτσι, βγήκε μια ζωή κερδισμένη, ανάμεσα σε 26 νεκρούς.

O Παναγιώτης Νίκας, από την Καλαμάτα που το 1995 είχε σώσει τη ζωή του Ανδρέα άφησε την τελευταία του πνοή τον Αύγουστο του 2011 βυθίζοντας το Πυροσβεστικό Σώμα στο πένθος. Σήμερα η ιστορία ξαναγράφεται από τον γιο του Κωνσταντίνο…