Η κακοκαιρία Barbara θα συνεχίσει να δίνει τις επόμενες ώρες χιόνια στην Αττική, ενώ από τη νύχτα και μέχρι το ξημέρωμα νέες χιονοστρώσεις αναμένονται στο λεκανοπέδιο. Η περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ποια σχολεία θα παραμείνουν την Τρίτη (7/2) κλειστά, όπως και ποιες λαϊκές αγορές δεν θα λειτουργήσουν.

Στην πρόγνωση του καιρού από τον Γιάννη Καλλιάνο στο Mega o μετεωρολόγος τόνισε πως τα χιόνια θα συνεχιστούν – κατά τόπους – μέχρι και την προσεχή Πέμπτη (9/2), ενώ σημείωσε και ποιες περιοχές της Αττικής θα δουν χιονοστρώσεις από το βράδυ της Δευτέρας έως και την Τρίτη.

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Καλλιάνος είπε ότι από το ύψος του Ολυμπιακού Σταδίου και πάνω θα υπάρξουν χιονοστρώσεις, καθώς έχει «κλειδώσει» το νέο πέρασμα του χιονιά. Παράλληλα, θα το στρώσει και σε περιοχές στα βορειοανατολικά του νομού, όπως ο Ωρωπός.

Όσο για το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, ο μετεωρολόγος ανέφερε ότι αναμένεται να πέσουν κάποιες νιφάδες με μερικό πασπάλισμα το οποίο δεν θα ξεπεράσει το 1 εκατοστό.

Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου και οι νέες ψυχρές κατεβασιές

Στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ 3 ο Σάκης Αρναούτογλου σημείωσε πως από τη νύχτα κάποιες μπόρες χιονιού αναμένονται στην Αττική, οι οποίες στα βόρεια και βορειοδυτικά αναμένονται να είναι περισσότερες.

Από το μεσημέρι της Τρίτης (7/2) τα φαινόμενα θα κοπάσουν, ωστόσο από το απόγευμα και ορεινά θα υπάρξουν ξανά νέες χιονοπτώσεις. Μάλιστα, νέες μπόρες χιονιού αναμένεται να δουν τα ανατολικά και βόρεια τμήματα της Αττικής από το βράδυ της Τρίτης προς το ξημέρωμα της Τετάρτης (8/2).

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 6 βαθμούς, ενώ στα βόρεια τμήματα του νομού το θερμόμετρο θα δείχνει 5 έως και 6 βαθμούς χαμηλότερα.

Κάποια φαινόμενα με χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και την Τετάρτη και την Πέμπτη, κατά περιόδους στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, αλλά και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Σημειώνεται πως για αύριο, Τρίτη, χιόνια θα δουν και οι βόρειες Κυκλάδες ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, ενώ χιονοπτώσεις προβλέπονται και για την Κρήτη στα ορεινά από τα 400 μέτρα.

Από την Παρασκευή φαίνεται πως από πλευράς φαινομένων ο καιρός θα βελτιωθεί με την θερμοκρασία ωστόσο να παραμένει σε μονοψήφιους αριθμούς, με τον Σάκη Αρναούτογλου να τονίζει πως μέχρι και τα μέσα του μήνα ενδέχεται να υπάρξουν και νέες κατεβασιές κρύου αέρα προς την περιοχή μας.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά

Χιονισμένο σχολείο στον Διόνυσο

Στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ, πλην των Δήμων Λαυρεωτικής και Βούλας -Βάρης- Βουλιαγμένης όπου θα λειτουργήσουν κανονικά. Ωστόσο μετά από αίτημα των δήμων σε Παιανία, Κορωπί και Σαρωνικό θα λειτουργήσουν οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Στην ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ θα είναι κλειστά πλην του Δήμου Μεγαρέων όπου θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στον ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ θα παραμείνουν σε όλους τους δήμους κλειστά (Συγκεκριμένα στους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Παπάγου Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης -Ψυχικού, Μεταμόρφωσης, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Βριλήσσιων, Πεύκης -Λυκόβρυσης, Ηρακλείου).

Στον ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία των δήμων Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Ηλιούπολης. Σε όλους τους υπόλοιπους δήμους λειτουργούν κανονικά.

Στην ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία του Δήμου Περάματος.

Από το δήμο Κερατσινίου λειτουργούν όλα εκτός από τα παρακάτω που θα παραμείνουν κλειστά:
1) Δημοτικά 3ο/6ο/12ο/23ο.
2) Γυμνάσια 1ο/2ο/4ο καθώς και το Ειδικό.
3) Λύκεια 1ο/2ο/3ο και το ΕΠΑΛ.

Στο δήμο Κορυδαλλού θα είναι όλα ανοιχτά εκτός από τα παρακάτω:

  1. Δημοτικά 9ο/ 10ο/ 5ο /12ο
  2. Νηπιαγωγείο 3ο/7ο /8ο / 18ο / 19ο /21ο
  3. Γυμνάσιο 4ο / 5ο
    Στο ΔΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ θα λειτουργήσουν όλα κανονικά εκτός

Α) Στο δήμο Χαϊδαρίου που θα λειτουργήσουν όλα εκτός από τα παρακάτω που θα παραμείνουν κλειστά:

  • Όλα στην περιοχή του Δάσους
  • Όλα στην περιοχή του Δαφνίου
  • 1ο Λύκειο
  • 1ο Γυμνάσιο

Β) Στο δήμο Πετρούπολης θα λειτουργήσουν όλα εκτός από τα παρακάτω σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά:

  • Νηπιαγωγείο 1ο /2ο / 6ο / 7ο /12ο /15ο /16ο/ 17ο /17ο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
  • Δημοτικό 1ο / 4ο /7ο /8ο /9ο
  • Γυμνάσιο 4ο / 6ο
  • Γενικό λύκειο 3ο

Στο ΝΟΤΙΟ ΤΟΜΕΑ και στα ΝΗΣΙΑ θα λειτουργήσουν όλα κανονικά.

Σε όλες τις παραπάνω περιοχές που δεν θα λειτουργήσουν σχολεία συμφωνήθηκε να παραμείνουν κλειστές και οι λαϊκές αγορές.

Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα σε όσα σχολεία δεν ανοίξουν

«Αύριο, Τρίτη 07.02.2023 και τις επόμενες ημέρες, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση».

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά όλοι οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων «να μεριμνήσουν ώστε να αποστέλλονται την προηγούμενη ημέρα στους μαθητές και τις μαθήτριες οι σχετικοί σύνδεσμοι σύνδεσης καθώς και τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη ημέρα».

Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης και Αττική Οδό

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από σήμερα στις 20:00, τίθεται σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής οδικά δίκτυα:

  • Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).
  • Καθ’ όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο.

Ειδικά για τα αρθρωτά λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Α., τα οποία εκτελούν δρομολόγια από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”, η ως άνω διακοπή κυκλοφορίας θα ισχύει κατά το χρονικό διάστημα από την 20:00΄ ώρα σήμερα 06.02.2023 έως την 11:00΄ ώρα αύριο 07.02.2023.

Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).

Παράλληλα, στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων αυτών με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

Η αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των εν λόγω οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα, προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Ακυρώσεις δρομολογίων της Hellenic Train

Δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 62 και 63 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, καθώς και το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 887 Καλαμπάκα-Αθήνα, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει: «Κατόπιν ενημέρωσης από την Πολιτική Προστασία για σοβαρή επιδείνωση των καιρικών φαινομένων, και σε συνεννόηση με το Διαχειριστή Υποδομής, καταργούνται οι αμαξοστοιχίες 62, 63 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, καθώς και το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 887 Καλαμπάκα-Αθήνα.

Στις 10:00 η προσέλευση των εργαζομένων στο Δημόσιο

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα

Λόγω της κακοκαιρίας η ορίζεται έκτακτο ωράριο προσέλευσης των εργαζομένων στο Δημόσιο για αύριο, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, από το υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα η ώρα προσέλευσης καθορίζεται στις 10 το πρωί, ανεξαρτήτως ωραρίου εργασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών: «Σε συνέχεια των προηγούμενων ανακοινώσεων αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου «Barbara, σας γνωρίζουμε ότι ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής και για τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, δεν θα ισχύει το μέτρο της έκτακτης τηλεργασίας που εφαρμόστηκε τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και οι υπάλληλοι θα πρέπει να προσέλθουν κανονικά στις υπηρεσίες τους.

Η ώρα προσέλευσης καθορίζεται στις 10 π.μ., ανεξαρτήτως ωραρίου εργασίας.

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, διευκρινίζεται εκ νέου ότι τυχόν ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί στο διάστημα προγενέστερο της έκτακτης έναρξης λειτουργίας της Υπηρεσίας αύριο, 7/2/2023, στις 10 π.μ., δεν θα πραγματοποιηθούν και οι δημόσιες υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους ενδιαφερομένους πολίτες σχετικά και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού.

Τέλος, επαναλαμβάνεται ότι τα ως άνω δεν τυγχάνουν εφαρμογής σε εκείνους τους υπαλλήλους τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά, ιδίως αρμόδιος επικεφαλής των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κλπ.».

Στις 11:00 θα μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματα σε βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, θα μπορούν να είναι ανοικτά από τις 11:00 το πρωί. Επίσης, απαγορεύεται η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Σποράδων μέχρι τις 11.00 π.μ.