Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος, επισημαίνει ότι όλοι περνάμε και θα περάσουμε δύσκολες μέρες και οι άνθρωποι θα πονέσουν πολύ. Ο ίδιος πιστεύει ότι χρειάζονται ηγέτες που θα παρηγορούν και θα καθοδηγούν θετικά το λαό και δε θα καθοδηγούνται από την οργή και τα πάθη.

Ακόμη δήλωσε ότι «οι άνθρωποι σήμερα έχουν ανάγκη από παρακλητικό λόγο και όχι καταγγελτικό. Από νηφαλιότητα και όχι έξαψη των παθών, δηλαδή έκφραση οργής που δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για τη θεσμική οργάνωση της πατρίδας μας, την πάταξη της διαφθοράς, την προσφορά ελπίδας, ψυχραιμίας και αγάπης. Δεν ωφελεί σε τίποτε να ξύνουμε πληγές του παρελθόντος, αλλά το πώς θα θεραπευτούν αυτές οι πληγές για το μέλλον των παιδιών μας».

Σκληροί χαρακτηρισμοί και εκφράσεις για τους πολιτικούς και τις ευθύνες τους στο θέμα της οικονομικής κρίσης αναφέρονται και στο φυλλάδιο «Προς το Λαό», το οποίο διανέμεται στους ναούς.

Σε αυτό το φυλλάδιο γίνεται και αυτοκριτική για συγκεκριμένες συμπεριφορές κληρικών και το κείμενο είναι βασισμένο στις εισηγήσεις για τα οικονομικά που έγιναν στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου.

Σε αυτή τη συνεδρίαση είχε αποφασιστεί να εκδοθεί ένα κείμενο για τις θέσεις της Εκκλησίας επί της οικονομικής κρίσης αλλά ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν το συγκεκριμένο κείμενο έχει εγκριθεί από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.