Γενική απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ σήμερα και απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το ΠΑΜΕ καλεί μισή ώρα νωρίτερα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Συγκεντρώσεις συλλογικών φορέων και αριστερών οργανώσεων θα γίνουν σε άλλα κεντρικά σημεία της Αθήνας και όλες θα οδηγηθούν σε πορεία προς την Βουλή. Απροσπέλαστο αναμένεται να είναι το κέντρο της πρωτεύουσας.

Τα συνδικάτα αντιδρούν για τα μέτρα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προχωρούν επίσης σε κινητοποιήσεις:

  • Τα λεωφορεία δεν κυκλοφορούν όλο το 24ωρο
  • Τα τρόλεϊ δεν κυκλοφορούν
  • Το μετρό (γραμμές 2&3) δεν εκτελεί δρομολόγια για όλο το 24ωρο
  • Το τραμ κινείται από τις 08:00 έως τις 22:00
  • Ο ηλεκτρικός έχει δρομολόγια από τις 09:00 έως τις 17:00
  • Τα ταξί δεν θα κυκλοφορήσουν για όλο το 24ωρο
  • Τα πλοία θα είναι δεμένα στα λιμάνια για όλο το 24ωρο

Σημειώνεται πως η συμμετοχή των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς επέμειναν στις αποφάσεις τους για συμμετοχή.

Μετά από νεότερες αποφάσεις των εργαζομένων, έγινε γνωστό πως σήμερα Τετάρτη, η Αθήνα θα μείνει χωρίς Μετρό (γραμμές 2&3), χωρίς Λεωφορεία και Τρόλεϊ. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς καλύπτονται από την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η οποία και «καταγγέλλει τον αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό για τη δικαστική παρεμπόδιση της συμμετοχής των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022» δηλώνοντας πως η απεργία είναι νόμιμη και η προκήρυξη είναι ήδη γνωστή από τις 15 Σεπτέμβρη, που αποφασίσθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Διοίκησής της.

Πιο συγκεκριμένα, τα σωματεία των εργαζομένων σε Λεωφορεία και Μετρό (Γραμμές 2&3) που είχαν εξαγγείλλει στάσεις εργασίας, μετά και την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισαν πως θα συμμετάσχουν καθολικά με 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι στο Τραμ θα πραγματοποιήσουν κανονικά τη στάση εργασίας που είχαν ανακοινώσει και έτσι οι συρμοί θα κυκλοφορήσουν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ ενώ στη Γραμμή 1 του Μετρό (πρώην Ηλεκτρικός) τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν από τις 9 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα.

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί και η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα τρόλεϊ καθώς δεν κατέστη δυνατό να εκδικαστεί η προσφυγή της διοίκησης σήμερα.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο (τρένα – προαστιακός σιδηρόδρομος) καθώς και οι οδηγοί ταξί.

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε και η στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ωστόσο σημειώνεται πως ισχύουν οι ακυρώσεις και τροποποιήσεις των πτήσεων που ανακοίνωσε η AEGEAN και η Olympic Air.

Δεν θα ισχύει ο δακτύλιος

Δακτύλιος

Την ίδια ώρα λόγω των στάσεων εργασίας στα ΜΜΜ, δεν θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας (ΜΙΚΡΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ).

Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Τα όρια του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους: Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας.

Ποιοι συμμετέχουν στην κινητοποίηση

Στην κινητοποίηση, θα λάβουν μέρος το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Επίσης, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει οι εργαζόμενοι σε τουρισμό – επισιτισμό και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης.