Η κακοκαιρία πλήττει και σήμερα πολλές περιοχές της χώρας με καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι. Τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή, ενώ η αποκαλούμενη «ψυχρή λίμνη» θα διατηρηθεί σχεδόν στάσιμη πάνω από τη χώρα μας για τις επόμενες 3 ημέρες.

Η ΕΜΥ ανακοίνωσε σήμερα πως το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού αναβαθμίζεται σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων λόγω των υψηλών ποσών βροχής και ραγδαιότητας των φαινομένων, από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 24-08-2022) έως και αύριο το βράδυ (Πέμπτη 25-08-2022).

Έκτακτη ειδοποίηση του 112 εστάλη στα κινητά των πολιτών σε επτά περιοχές. Ειδικότερα, πρόκειται για τις παραθαλάσσιες περιοχές Αν.Μακεδονίας-Θράκης & Κ.Μακεδονίας, νησιά Β.Αιγαίου, Θεσσαλία, Σποράδες, περιοχές Αν. Στερεάς Ελλάδας & Εύβοια.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αττική

«Βροχή» τα προβλήματα στην Αττική από την κακοκαιρία, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Λόγω συσσώρευσης υδάτων, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Κερατσίνι και στα δύο ρεύματα από το ύψος της λεωφόρου Γρηγορίου Λαμπράκη έως την Ακτή Ιωνίας.

Επίσης εξαιτίας της συσσώρευσης υδάτων, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Ακτή Ηετιώνειας στον Πειραιά στην υπόγεια σήραγγα από το ύψος της οδού Κανάρη έως το τέλος της.

Παράλληλα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς και στα δύο ρεύματα από το ύψος της Πέτρου Ράλλη έως το ύψος της οδού Χαμοστέρνας.

Καταιγίδα έπληξε το κέντρο της Αθήνας, με την ισχυρή βροχόπτωση να διαρκεί σχεδόν μία ώρα. Πολίτες που βρίσκονταν στους δρόμους της πρωτεύουσας αναζήτησαν καταφύγιο στο μετρό και κάτω από τέντες καταστημάτων για να προφυλαχθούν από τη μεγάλη ποσότητα νερού που έπεσε.

Φωτογραφίες από το κέντρο της Αθήνας

Δείτε φωτογραφίες από το Κερατσίνι

Η κακοκαιρία «χτύπησε» και τη Μύκονο

Κακοκαιρία «χτύπησε» νωρίτερα και τη Μύκονο, με ισχυρές καταιγίδες να εκδηλώνονται στο νησί των ανέμων. Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, πλημμύρισαν τα σοκάκια του νησιού.

Σοβαρά πλημμύρικά φαινόμενα στο Λιμάνι της Μυκόνου. Εικόνα: MykonosLive Tv

Posted by Forecast Weather Greece on Wednesday, August 24, 2022

Στιγμές αγωνίας πέρασαν οι καταστηματάρχες, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με ένα σκηνικό που θύμιζε Βενετία ενώ εμφανίστηκε ένας υδροσίφωνας στην περιοχή του Καλαφάτη, σύμφωνα με το Mykonos Live.

Υδροσίφωνας σχηματίστηκε στη Μύκονο το πρωί της Τετάρτης 24 Αυγούστου 2022.

Posted by Meteo Gr on Wednesday, August 24, 2022

Υδροστρόβιλος πριν λίγο στην Μύκονο.Πηγη: MykonosliveTv

Posted by Forecast Weather Greece on Tuesday, August 23, 2022

Από το πρωί σήμερα επικρατούν πολύ έντονα φαινόμενα και στη Σαντορίνη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. «Έχουμε κινητοποιήσει 5 οχήματα καθώς έγιναν κατολισθήσεις και στο λιμάνι, χωρίς προβλήματα στη ναυσιπλοΐα, αλλά χρειάζεται εγρήγορση γιατί είναι τουριστική περιοχή και πρέπει οι επιχειρηματίες των καταλυμάτων να ενημερώσουν τους τουρίστες για τα έντονα φαινόμενα στο νησί» τόνισε ενώ όπως είπε υπάρχουν και διακοπές ρεύματος.

Σοβαρές ζημιές στο δρόμο προς το λιμάνι της #Σαντορίνης από την ισχυρή καταιγίδα. Η κυκλοφορία είναι σε λειτουργία τις τελευταίες ώρες.

Posted by Forecast Weather Greece on Tuesday, August 23, 2022

«Δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι θα κινηθούν στους δρόμους» είπε ο κ. Αρτοποιός μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Έχουμε αναπτύξει σε όλο το παραλιακό μέτωπο, στη λεωφόρο Μαραθώνος, στην Ποσειδώνος, την Βουλιαγμένης, 15 οχήματα προληπτικά ούτως ώστε να επέμβουμε αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε κάποιο εγκλωβισμό ατόμου σε αυτοκίνητο. Εφιστούμε την προσοχή, μακριά από πλημμυρισμένους δρόμους. Καλύτερα να χάσουμε 2 ώρες σταθμευμένοι στα δεξιά του δρόμου παρά να κινδυνέψει η σωματική μας ακεραιότητα. Κάθε κατάσταση πριν γίνει ανεξέλεγκτη μπορούμε να την ορίσουμε. Αν ένας δρόμος πλημμυρίσει με 30-40 πόντους νερό, μπορεί η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη και να μην ορίζουμε το αυτοκίνητό μας. Και ο καλύτερος τρόπος να προφυλαχθούμε από τους κεραυνούς, είναι μέσα στο αυτοκίνητό μας» συμπλήρωσε.

Σοβαρά προβλήματα από την ισχυρή καταιγίδα που χτύπησε την Σαντορίνη τα ξημερώματα. Πηγή: Σαντορίνη

Posted by Forecast Weather Greece on Wednesday, August 24, 2022

Να μην εφησυχάζουμε ειδικά για αυτό το 48ωρο, επανέλαβε ο κ. Αρτοποιός, σημειώνοντας ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα και παροδικά, αλλά χθες χρειάστηκε μόλις μια ώρα για να πέσουν 40 χιλιοστά βροχής. Να μην επιχειρήσουμε να διασχίσουμε κάποιοι χείμαρρο ή πλημμυρισμένο δρόμο για να αποφύγουμε κάθε εγκλωβισμό προειδοποίησε και συνέστησε να μην παρκάρουμε τα αυτοκίνητά μας κάτω από δέντρα που έχουν πάρει κλίση καθώς μπορεί να υπάρξουν πτώσεις από τα έντονα φαινόμενα.

Προσοχή σε Χαλκιδική, Σποράδες και ανατολικές Κυκλάδες, αναφέρει σε ανάρτησή του το Forecast Weather Greece, κάνοντας λόγο για τοπικά ισχυρά φαινόμενα.

⚠️Προσοχή⚠️ σε #Χαλκιδική- #Σποράδες και ανατολικές #Κυκλάδες. Τοπικά ισχυρά φαινόμενα.

Posted by Forecast Weather Greece on Wednesday, August 24, 2022

Στην Κεντρική Μακεδονία πέφτουν από το πρωί ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πυρήνας καταιγίδων κινείται από τα νοτιοανατολικά και τη Χαλκιδική προς τα βορειοδυτικά της περιφέρειας, σύμφωνα με το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας.

Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι από το ισχυρό μπουρίνι που έπληξε χθες την Καλαμπάκα. Όπως αναφέρει το trikalavoice.gr, κεντρικοί δρόμοι της πόλης βυθίστηκαν στο νερό, πλημμύρισαν ισόγεια καταστήματα και υπόγεια.

Σημειώνεται πως η ατμοσφαιρική διαταραχή που δίνει βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας μας τις τελευταίες ημέρες αναμένεται σήμερα Τετάρτη 24/08 να αποκοπεί από τη γενική κυκλοφορία και να κινηθεί προς τη χώρα μας, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Έτσι, ως αποκομμένο χαμηλό ή «ψυχρή λίμνη» αναμένεται να διατηρηθεί σχεδόν στάσιμη πάνω από τη χώρα μας για τις επόμενες 3 ημέρες με αποτέλεσμα να διατηρηθούν οι βροχές και καταιγίδες στη χώρα μας. Αξιοσημείωτο είναι τοπικά αναμένονται έντονα και επίμονα φαινόμενα, δυνητικά επικίνδυνα για πλημμυρικά επεισόδια.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της φύσης μιας «ψυχρής λίμνης» σε συνδυασμό με τις πολύ υγρές και ασταθείς αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας είναι προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαιο ο χρόνος, η ακριβής ένταση και η τοποθεσία των φαινομένων.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 24/08 θα είναι:

  • Βροχές και καταιγίδες τόσο σε ηπειρωτικά όσο και σε νησιωτικά τμήματα κυρίως του Αιγαίου.
  • Τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα της Κ. και Αν. Μακεδονίας, της Θράκης, του Β. Αιγαίου και πιθανώς της Αν. Θεσσαλίας, της Β. Εύβοιας και των Σποράδων θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής και πιθανώς πλημμυρικά επεισόδια.
  • Οι καταιγίδες τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, ενώ στη Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους.