Δυο ελληνικά F16 της Πολεμικής Αεροπορίας κλήθηκαν να αναγνωρίσουν πτήση επιβατικού αεροσκάφους, η οποία πραγματοποιούνταν πάνω από την Ελλάδα χωρίς ο πιλότος να ανταποκρίνεται στις κλήσεις του ασυρμάτου.

Σύμφωνα με τον λογαριασμό Intel_Sky στο Twitter ο οποίος ειδικεύεται στην παρακολούθηση αεροσκαφών της πολιτικής και της πολεμικής αεροπορίας, το περιστατικό συνέβη στις 10 Αυγούστου και αφορούσε την πτήση ME242 της Middle East Airlines (MEA), ένα Airbus με 145 επιβάτες, από τη Μαδρίτη στη Βηρυτό.

Όπως αναφέρει ο συγκεκριμένος λογαριασμός, το λιβανέζικο αεροσκάφος κινούνταν σε ελληνικό FIR, κανονικά σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης ωστόσο ο πιλότος του, ο οποίος φέρεται να είναι ο Αμπέντ αλ Χουτ, γιος του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της MEA, αμέλησε να προσαρμόσει τη συχνότητα του ασυρμάτου και έτσι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις κλήσεις από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Μετά από πολλές κλήσεις οι οποίες δεν έτυχαν ανταπόκρισης, οι αρχές του NATO σήμαναν συναγερμό (Code Renegade) και ειδοποίησαν τις ελληνικές. Δύο ελληνικά F-16 απογειώθηκαν τότε από τη Σούδα για να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν το αεροσκάφος.

Οι πιλότοι των ελληνικών F16 εντόπισαν το αεροσκάφος πάνω από την Αργολίδα και όταν διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ο πιλότος γύρισε τον ασύρματό του στην συχνότητα που έπρεπε και διαβεβαίωσε πως όλα είναι καλά. Το Intel Sky αναφέρει μάλιστα ότι κάτοικοι της Αργολίδας ειδοποίησαν την Πυροσβεστική καθώς άκουσαν περίεργες εκρήξεις που δεν γνώριζαν από πού προέρχονταν.