Προς κατάργηση βαίνουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ικανοποιώντας με αυτό τον τρόπο ένα πάγιο αίτημα των μικρομεσαίων κυρίως εμπόρων. Η κατάργηση θα γίνει πολύ σύντομα, καθώς υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο επ’ αυτής στο νομοσχέδιο περί εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας που ψηφίστηκε χθες το βράδυ επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με τις ψήφους της ΝΔ (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ψήφισαν κατά) και ακολούθως αναμένεται να εγκριθεί και από την Ολομέλεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 6 του σχεδίου νόμου, «καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι και επιτρέπεται η διενέργεια προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα».

Από τούδε και στο εξής, οι εκπτωτικές περίοδοι, κατά τη διάρκεια των οποίων θα επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, θα είναι οι εξής:

  • Χειμερινές εκπτώσεις: Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου έως το τέλος του Φεβρουαρίου.
  • Θερινές εκπτώσεις: Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου έως το τέλος του Αυγούστου.

Οι προσφορές ορισμένης ποσότητας προϊόντων ή ορισμένης κατηγορίας προϊόντων, θα μπορούν να πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής, «θα υποδεικνύεται και η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερο των τριάντα (30) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από τριάντα (30) ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος δέκα (10) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν η μείωση της τιμής αυξάνεται προοδευτικά, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή χωρίς τη μείωση της τιμής πριν από την πρώτη εφαρμογή της μείωσης της τιμής». Εξαιρούνται τα νωπά και ευαλλοίωτα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα τα οποία από τη φύση τους ή στο στάδιο της μεταποίησής τους, ενδέχεται να καταστούν ακατάλληλα προς πώληση εντός 30 ημερών από τη συγκομιδή, την παραγωγή ή τη μεταποίηση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας θεωρεί ότι το νέο νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς «η κατάργηση του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα σύσσωμου του εμπορικού κόσμου και αποτελεί επιβράβευση των συντονισμένων ενεργειών όλων των φορέων».

Στην κείμενο της ανάλυσης των συνεπειών της συγκεκριμένης ρύθμισης, που έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρεται ότι οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εμπορικής κίνησης αλλά και τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, δεν έχουν αποδώσει ουσιαστικά οφέλη στους εμπόρους και τους καταναλωτές. Αντίστοιχα, οι περιοριστική απαγόρευση της προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% το σύνολο των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, «στερείται οικονομικής λογικής, αποτελεί εμπόδιο στον ανταγωνισμό και μειώνει, αδικαιολόγητα, την κοινωνική ευημερία».