Για την τραγωδία στην Καβάλα με την πτώση του Antonov που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 8 άνθρωποι, μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται δειγματοληψία στο σημείο της συντριβής τους επόμενους δύο μήνες για τοξικό περιεχόμενο.

«Από την καύση των εκρηκτικών, των πλαστικών αλλά και των μεταλλικών μερών του αεροσκάφους, εκλύονται ουσίες που μπορεί να έχουν τοξικό περιεχόμενο. Καλό είναι λοιπόν να υπάρχει μια δειγματοληψία σε μια ακτίνα 1 χιλιομέτρου γύρω από το σημείο πτώσης. Αυτό καλό είναι να γίνει σε ένα διάστημα 1-2 μηνών, ακριβώς για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να λάβουν μέτρα οι κάτοικοι της περιοχής φορώντας για παράδειγμα μάσκα, ο καθηγητής τόνισε: «Δεν υπάρχει θέμα μάσκας για τους κατοίκους αυτή τη στιγμή, ό,τι ήταν να πέσει, έχει πέσει στο έδαφος. Θα πρέπει να υπάρχει επαναιώρηση από αγροτικές εργασίες κτλ. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι να μην περάσουν στην τροφική αλυσίδα οι ουσίες από την καύση των υλικών του αεροσκάφους».

Στο μεταξύ, τις σοκαριστικές στιγμές που έζησε βλέποντας με τα μάτια του το αεροσκάφος να πέφτει περιγράφει ο Πασχάλης Λιόντας, κάτοικος της περιοχής τονίζοντας πως του φάνηκε «σαν πυρηνική βόμβα». «Είχαμε πανικοβληθεί στην αρχή, τώρα ηρεμήσαμε, γύρισε η καρδιά μας στη θέση της. Το αεροσκάφος ήταν φλεγόμενο, έπεσε χαμηλά, σύρθηκε γύρω στα 200 μέτρα και μετά έγινε η μεγάλη έκρηξη. Δεν καταλάβαμε τι έγινε, μας φάνηκε σαν πυρηνική βόμβα» λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega.

Όπως τόνισε ο κ. Λιόντας άμεσα κάλεσε την αστυνομία, ενώ οι κάτοικοι των Αντιφιλίππων βγήκαν στην πλατεία του χωριού και υπήρξε ενημέρωση από το δημαρχείο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η ηλεκτροδότηση στους Αντιφιλίππους δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα.