Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές έπειτα από τη συντριβή ενός Antonov στην Καβάλα και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στα χωριά Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι.

Πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αναφέρουν ότι ο πιλότος του Αντόνοφ An-12, ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε.

Η ΥΠΑ αναμένει εξάλλου σχέδιο πτήσης από την αντίστοιχη υπηρεσία της Σερβίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα οκτώ άτομα του πληρώματος σκοτώθηκαν, ενώ η προσοχή έχει επικεντρωθεί στο «επικίνδυνο υλικό» που μετέφερε το μοιραίο αεροσκάφος, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για 12 τόνους πυρομαχικών.

Με το πρώτο φως της ημέρας, πυροτεχνουργοί του στρατού επιχειρούν στο σημείο προκειμένου να εξετάσουν το φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Νις της Σερβίας με προορισμό την Ιορδανία.

«Αχ Παναγία μου έπεσε»

Βίντεο από τη στιγμή συντριβής τράβηξαν κάτοικοι της περιοχής, που αγωνιούσαν βλέποντας ότι κάτι δεν πάει καλά με την πορεία του αεροσκάφους.

«Πού πάει;» ρωτάει μια γυναίκα για να πάρει την απάντηση ότι όπως πηγαίνει θα πέσει. Λίγα δευτερόλεπτα μετά βλέπουν μια μεγάλη έκρηξη. «Έπεσε» διαπιστώνουν.

«Αχ Παναγία μου έπεσε, λες να έχει σπίτια εκεί;», ακούγεται.

«Κλείστε πόρτες, παράθυρα και κλιματιστικά»

Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους των κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου του δήμου Παγγαίου, κοντά στον τόπο της συντριβής, θα πρέπει να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες, τα παράθυρα και τα κλιματιστικά στα σπίτια τους, ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο υψηλή είναι η τοξικότητα του φορτίου του αεροσκάφους.

Η πορεία του αεροσκάφους

Στροφή 180 μοιρών, την ώρα που πετούσε πάνω από την θάλασσα κοντά στο όρος Αθως με κατεύθυνση της Χρυσούπολη πραγματοποίησε το αεροσκάφος τύπου Antonov.

Στο flightradar24.com καταγράφηκε η πορεία του αεροσκάφους, το οποίο μετά από φωτιά που ξέσπασε στον δεξί κινητήρα του, συνετρίβη.

«Όταν ήταν στα 21.000 πόδια εμφανίζεται να κάνει μια στροφή 180 μοιρών. Επικοινώνησε και ανέφερε πρόβλημα στους κινητήρες, ζητώντας προσγείωση στο κοντινότερο αεροδρόμιο, που ήταν αυτό της Καβάλας» είπε αρχικά στον ΣΚΑΪ ο σττρατιωτικός αναλυτής, Φαίδων Καραϊωσηφίδης, και συνέχισε:

«Τα τελευταία τρία λεπτά το αεροσκάφος φαίνεται να χάνει πολύ απότομα ύψος. Το πρόβλημα που είχε αναφέρει επιδεινώθηκε και αποστέρησε από τον πιλότο τη δυνατότητα να διατηρήσει ύψος. Το πρόβλημα του κινητήρα, ή των κινητήρων, εξελίχθηκε σε φωτιά».

Στο νοσοκομείο δύο πυροσβέστες

Δύο άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και τους Αντιφιλίππους ως αποτέλεσμα της συντριβής του αεροσκάφους Antonov-12 διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας με αναπνευστικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε το kavalapost.gr, οι πυροσβέστες δεν διατρέχουν κάποιον κίνδυνο.