Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χθες, Δευτέρα, λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ στην Πάρο. Η φωτιά που ξεκίνησε στους πρόποδες του Αγίου Αντωνίου, έκαιγε χαμηλή βλάστηση και στη συνέχεια κινήθηκε με κατεύθυνση το Πίσω Λιβάδι. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η φωτιά άλλαζε συνεχώς κατευθύνσεις ενώ είχαν δημιουργηθεί περισσότερα από δύο μέτωπα. Ωστόσο, ο κίνδυνος που υπήρχε για το μοναστήρι του Αγ. Αντωνίου, -στο οποίο δεν υπήρχαν άνθρωποι-, καθώς και για κάποια σπίτια, αποφεύχθηκε.

Κάτοικοι με πυροσβεστήρες, λάστιχα, χωματουργικά μηχανήματα συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης και προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Ενισχύονται οι δυνάμεις – Μικρές αναζωπυρώσεις τα ξημερώματα

Ειδικότερα, δύο αεροσκάφη θα πραγματοποιήσουν ρίψεις από αέρος, ενώ ακτοπλοϊκώς μεταβαίνει από τη Σύρο 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αν και κατά τη διάρκεια της νύχτας η πυρκαγιά παρουσίαζε βελτιωμένη εικόνα, σήμερα τα ξημερώματα υπήρξαν μικρές αναζωπυρώσεις. Για τον λόγο αυτό κρίθηκε σωστή η ενίσχυση των δυνάμεων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις η πυρκαγιά. Συνολικά, στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 6 οχήματα ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.

Αυτό που ανησυχούσε την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους ήταν ο κίνδυνος η φωτιά να επεκταθεί σε δασύλλιο στους πρόποδες του βουνού κοντά στο Πίσω Λιβάδι, όπου υπάρχει αρκετά πυκνή βλάστηση.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος

«Η φωτιά ήταν σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, στους πρόποδες του Αγίου Αντωνίου. Οι άνεμοι στην περιοχή ήταν 5-6 μποφόρ. Η φωτιά αναπτύχθηκε με μεγάλη ταχύτητα. Επιχείρησαν πυροσβεστικές δυνάμεις και δυνάμεις του Δήμου, αλλά και πάρα πολλοί εθελοντές» είπε ο κ. Κωβαίος.