Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει και καταδικάζει «τον βανδαλισμό με φασιστικά σύμβολα της προτομής του Γρηγόρη Λαμπράκη στον Μαραθώνα, τη Δευτέρα 2 Μάη 2022».

Η συγκεκριμένη προτομή είχε ανεγερθεί στην περιοχή του Τύμβου του Μαραθώνα με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ το 2008 για να τιμήσει τον αγωνιστή του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, γιατρό, βαλκανιονίκη και αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρη Λαμπράκη. Είναι η προτομή που αποτελεί σημείο αναφοράς για την εκκίνηση της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης κάθε χρόνο αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ και τονίζει:

«Η θρασύδειλη αυτή πράξη, να βρωμίσουν με φασιστικά σύμβολα την προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη, φανερώνει πως η δράση του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος ενάντια στο βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ αποτελεί καρφί στο μάτι της αστικής τάξης και όλων των απολογητών του ευρωατλαντισμού. Αποκαλύπτεται για πολλοστή φορά ότι η οργανωμένη λαϊκή πάλη είναι που τους ενοχλεί και τους τρομάζει. Γι’ αυτό κι επιστρατεύτηκαν οι κάθε λογής φασιστικές ομάδες, που διαχρονικά λειτουργούν ως μαντρόσκυλα του συστήματος, σε βάρος του λαϊκού κινήματος».

«Οι προσπάθειες αυτές θα πέσουν στο κενό! Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας! Δίνουμε αποφασιστική απάντηση σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες και στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συμμετέχοντας μαζικά στην 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης την Κυριακή 22 Μάη 2022. Όλοι την Κυριακή 22 Μάη στην 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Εκκίνηση: 8 π.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα. Τερματισμός και συγκέντρωση: 18.30 στο Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ.