Τη σημασία της μάσκας ως ένα πολύ σημαντικό μέτρο προστασίας επιχείρησαν να αναδείξουν οι επιστήμονες στη ενημέρωση για την πανδημία. Λίγο πριν ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες και ενώ οδεύουμε προς το καλοκαίρι, μια εποχή που από τη φύση της χαρακτηρίζεται από την ανεμελιά, οι ειδικοί, προσπάθησαν να ρίξουν το βάρος της ενημέρωσης εκεί τονίζοντας με έμφαση ότι πλέον δεν είναι θέμα υποχρεωτικότητας και προστίμων αλλά θέμα αντίληψης του καθενός από εμάς. 

Η σημασία της μάσκας γίνεται ακόμα πιο μεγάλη, ειδικά στους ηλικιωμένους, που είναι και η ομάδα του πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτη και που πλέον αν δεν έχει προχωρήσει στην 4η δόση, έχει μικρό ποσοστό προστασίας όσο απομακρύνεται από την 3η δόση. 

Γνωρίζοντας λοιπόν ότι η πανδημία είναι και θα είναι για πολύ καιρό ακόμα μαζί μας, τονίστηκε ότι ο καθένας από εμάς θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει με τον ιό, επιστρέφοντας παράλληλα στις συνήθειές του, και να γνωρίζει ότι πλέον οι προσωπικές επιλογές καθορίζουν σε ατομικό επίπεδο τον βαθμό έκθεσης σε αυτόν. 

Άνθρωποι με μάσκες για να προστατευθούν από τον κορονοϊό

Πώς θα πάμε το Πάσχα στην εκκλησία 

Τις ημέρες του Πάσχα τα μέτρα θα είναι ακόμα εδώ και μόνο τηρώντας τα θα νιώσουμε ασφαλείς πηγαίνοντας στην εκκλησία ή στην εξοχή. Οι ειδικοί επιμένουν ότι η μάσκα δεν πρέπει να εξαφανιστεί, ότι θα πρέπει όλοι να κάνουν ένα self test πριν επισκεφθούν αγαπημένα πρόσωπα και να αποφεύγουν τους χώρους με συνωστισμό. 

Εκκλησία το Πάσχα

Οι μάσκες πρέπει να μείνουν 

Η άρση της υποχρεωτικότητας όσον αφορά στην χρήση της μάσκας είναι δίκοπο μαχαίρι για τους ειδικούς. Αυτό όμως που τονίζουν είναι ότι η άρση αποφασίστηκε, γιατί πλέον, με την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει όλοι μας μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας, γνωρίζει πως να εκτιμά τον κίνδυνο. 

Όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι αν βρεθούν σε έναν χώρο με πολύ κόσμο η μάσκα είναι απαραίτητη ως μέτρο αυτοπροστασίας. 

Η φράση της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Β.Παπαευαγγέλου ήταν χαρακτηριστική: «Δεν  υπάρχει λόγος για οριζόντια απαγόρευση με πρόστιμο και μια υποχρεωτικότητα, η οποία νομίζω ότι δεν συνάδει με την κοινή λογική και με τη νοοτροπία και την εμπειρία που έχουμε όλοι αποκτήσει. Άρα δεν είναι ότι βγάζουμε τη μάσκα. Αυτό είναι λάθος και λέγεται συνέχεια και κακώς λέγεται. Δεν είναι ότι σταματάμε να φοράμε μάσκα. Αίρεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας.  Είναι τελείως διαφορετικό».

Πού θα είναι υποχρεωτική 

Οι ειδικοί ήταν ξεκάθαροι. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική και μετά την άρση των μέτρων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα πλοία, τα τρένα και τα αεροπλάνα που θα ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, στα Νοσοκομεία, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και στα σχολεία.

Πιο αναλυτικά θα περιγραφούν αυτά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί.