Την παλιά τους αίγλη είναι έτοιμα να αποκτήσουν και πάλι τα λουλουδάδικα της Βουλής που θα ανοίξουν αύριο ανήμερα της 25ης Μαρτίου ανανεωμένα και ανακαινισμένα, προσφέροντας άνθη στους περαστικούς. Τα ανθοπωλεία αναβιώνουν με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για 11 καταστήματα, το ένα δίπλα στο άλλο, σχεδόν ισομεγέθη που εκτείνονται γραμμικά επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.

Πλέον, εκτός από καταστήματα θα λειτουργούν σύμφωνα με πληροφορίες στον ίδιο χώρο και δύο εκθετήρια/καταστήματα, ένα της Βουλής των Ελλήνων και ένα του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ). Βάσει της αρχιτεκτονικής μελέτης, αφαιρούνται πλέον και οι πρόσθετες εξωτερικές κατασκευές, οι οποίες αλλοίωναν το χαρακτήρα του μνημειακού συγκροτήματος του κοινοβουλευτικού μεγάρου.

Η ιστορία των λουλουδάδικων

Το 1932, όταν ολοκληρώθηκε η ανέγερση του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στην πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής προς την πλατεία Συντάγματος, ξεκίνησαν να λειτουργούν απέναντι από το σημερινό κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών, πάγκοι με λουλούδια. Στην πορεία του χρόνου, οι πωλητές πήγαν άδεια και άνοιξαν μικρά ανθοπωλεία στο σημείο, που είναι άλλωστε το πιο κεντρικό της πρωτεύουσας. Συνολικά σχεδιάστηκαν 11 ανθοπρατήρια, όπως αποκαλούνταν κάτω από τον περίβολο της Βουλής. Η λειτουργία τους προβλέφθηκε με τον νόμο 5300/1932, «Περί εγκαταστάσεως των εκ του έμπροσθεν του τάφου του Αγνώστου Στρατιώτου πεζοδρομίου απομακρυνθέντων ανθοπωλών».

Η κίνηση ήταν μεγάλη καθώς ο κόσμος που ήθελε να αγοράσει λουλούδια και βρισκόταν στην περιοχή, πήγαινε εκεί – άλλωστε δεν υπήρχαν και πολλά ανθοπωλεία. Πολλοί μάλιστα αγόραζαν λουλούδια, για να τα καταθέσουν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, ιδίως σε εθνικές επετείους.

Από τη δεκαετία του 1980 όμως η κίνηση έπεσε καθώς άρχισαν να ανοίγουν και νέα ανθοπωλεία στην πρωτεύουσα. Η κρίση του 2010 και η έλευση των μνημονίων, έριξε κατακόρυφα τον τζίρο και ανάγκασε τους ιδιοκτήτες τους να βάλουν λουκέτο, όπως συνέβη και με πολλές άλλες επιχειρήσεις. Τώρα, φιλοδοξούν να κάνουν μια νέα αρχή.

Τασούλας: Μετά από πολυετία μαρασμού, ο χώρος ξαναζωντανεύει

Με αφορμή το εκ νέου άνοιγμα των λουλουδάδικων, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας δηλώνει πως: «Μετά από πολυετία μαρασμού, ο χώρος των ανθοπρατηρίων ξαναζωντανεύει, χάρη στη συνεργασία της Βουλής, του υπουργείου Πολιτισμού και της ΕΤΑΔ. Οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων ανακαινίζονται και μπορούν να στεγάσουν επιπλέον και δράσεις πολιτισμού. Η Βουλή θα εκθέτει και θα διαθέτει στο κοινό τις εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, που ιδιαίτερα τελευταία περιλαμβάνουν άκρως ενδιαφέροντα βιβλία γύρω από την Επανάσταση του 1821. Η ύπαρξη και χρήσεων πολιτισμού θα λειτουργήσει ευνοϊκά για την επισκεψιμότητα του ιδιαίτερου αυτού χώρου, ώστε και νέα ανθοπωλεία να επανέλθουν στο ανακαινισμένο πλέον περιβάλλον, που αποκτά έτσι ζωή και ομορφιά εκεί που εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει εγκατάλειψη και απουσία».

Μενδώνη: Αποτελούν τοπόσημο για την Αθήνα

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, επισημαίνει πως «τα ανθοπωλεία της Βουλής, τα λουλουδάδικα, όπως τα γνωρίζουμε όλοι, αποτελούν ένα ξεχωριστό τοπόσημο της Αθήνας, ένα εμβληματικό σημείο του κέντρου της πρωτεύουσας. Πολλοί τα θυμόμαστε σε πλήρη άνθηση και λειτουργία. Ωστόσο, όλοι μας τα βλέπαμε τα τελευταία, αρκετά, χρόνια να έχουν παρακμάσει. Το αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας μας με τη Βουλή και τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων είναι η μελέτη «Αναδιαρρύθμισης καταστημάτων Ανθοπωλείων Βουλής», που εκπονήθηκε από την ΕΤΑΔ και εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Η μελέτη αναβάθμισης και επαναλειτουργίας των ανθοπωλείων αποκαθιστά αισθητικά αυτό το προβεβλημένο σημείο της Αθήνας, προσθέτοντας μια, υψηλής αισθητικής, πινελιά στο στιβαρό κτηριακό συγκρότημα της Βουλής των Ελλήνων. Αποτελεί, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ότι ο ΟΔΑΠ και τα υψηλής ποιότητας και αισθητικής πολιτιστικά προϊόντα του, αποκτούν ένα κατάστημα πώλησης, σε ένα εξαιρετικά προβεβλημένο μέρος της πόλης, μετά το κατάστημα του Αεροδρομίου ”Ελευθέριος Βενιζέλος», που ήδη προετοιμάζεται».

Βλαστός: Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας

Τέλος, από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Δ. Βλαστός, υποστηρίζει ότι «χάρη στην άριστη και εποικοδομητική μας συνεργασία μας με το Γραφείο της Βουλής και την υπουργό Πολιτισμού καταφέραμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να επιλύσουμε σειρά προβλημάτων, προκειμένου να ανοίξουμε μια νέα σελίδα αξιοποίησης και αναβάθμισης των χώρων των ιστορικών ανθοπωλείων του Συντάγματος, τα οποία σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήσαμε θα αποδοθούν και πάλι σύντομα στους πολίτες και στους επισκέπτες της Αθήνας. Υλοποιούμε έτσι το όραμα μας για την αναβίωση του αθηναϊκού αυτού τοπόσημου, σε συνέχεια και της προσωπικής δέσμευσης του πρωθυπουργού.

Ως Εταιρεία αποδεικνύουμε ότι είμαστε σε θέση όχι μόνο να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά κυρίως να υλοποιούμε αποτελεσματικά στην πράξη τους στόχους που θέτουμε. Με συλλογική δουλειά και σε πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας με όλους τους θεσμικούς φορείς, η ΕΤΑΔ παραμένει στοχοπροσηλωμένη, περνώντας από την απραξία στην ενεργή και δυναμική επίλυση των χρόνιων προβλημάτων για τη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος όλων των πολιτών».

Τα ιστορικά ανθοπωλεία του Συντάγματος αποτελούνται από έντεκα καταστήματα, τα οποία είναι σχεδόν ισομεγέθη υπόσκαφα διαμερίσματα κάτω από τον περίβολο του κτηρίου της Βουλής, που εκτείνονται γραμμικά στην κάθοδο της Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας με πρόσβαση απευθείας σε αυτή. Κάποια από αυτά έχουν ενωθεί μεταξύ τους, ενώ άλλα είναι αυτόνομα με είσοδο από το δρόμο, όπως ήταν σχεδιασμένα αρχικά. Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία δύο ανθοπωλεία, τα οποία και καταλαμβάνουν τέσσερα διαμερίσματα. Σύμφωνα με τη μελέτη αναδιαρρύθμισης των καταστημάτων ανθοπωλείων της Βουλής που υλοποίησε η ΕΤΑΔ, προτείνεται η λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων χρήσεων των καταστημάτων, διατηρώντας τη χρήση των ανθοπωλείων στα δύο άκρα των καταστημάτων και προσθέτοντας νέα χρήση εκθετηρίων – καταστήματος της Βουλής των Ελλήνων και του ΟΔΑΠ, καθώς και βοηθητικών λειτουργιών εξυπηρέτησης στους υπόλοιπους χώρους. Τα εκθετήρια ενοποιούνται με εσωτερικές διανοίξεις των εσωτερικών τοιχίων και διαδρόμων, ενώ η δημιουργία δύο ημιυπαίθριων τμημάτων θα επιτρέπουν την είσοδο-μετάβαση από τον δημόσιο χώρο στα εκθετήρια και στο κατάστημα».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.