Με ταχύτατες διαδικασίες θα προχωρήσουν ως το τέλος του χρόνου οι μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού του ΟΣΕ σε άλλες θέσεις του Δημοσίου.

Η καθυστέρηση όλου του προηγούμενου διαστήματος έχει ως αποτέλεσμα να απειλείται εκ βάθρων, πριν ακόμη στηθεί, το οικοδόμημα του νέου ΟΣΕ, καθώς θεωρείται σχεδόν απίθανο να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση και από τις αρχές του 2011 να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου σχήματος.

Με δεδομένο και τις πιέσεις της τρόικας να υλοποιηθούν με αυστηρότητα οι προβλέψεις του σχεδίου εξυγίανσης, τα συναρμόδια υπουργεία επιδίδονται τώρα σε αγώνα ταχύτητας, ωστόσο είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν θα καταφέρουν να τερματίσουν εντός χρόνου.

Προθεσμία 48 ωρών!

Με επείγουσα εγκύκλιό του ο υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Ντόλιος, ζητά από όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου να υποδείξουν στο υπουργείο τις κενές οργανικές τους θέσεις.

Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία τα αρμόδια υπουργεία σπεύδουν να προχωρήσουν τη διαδικασία των μετατάξεων είναι το ότι οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα πρέπει μέχρι αύριο 3 Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή ουσιαστικά σε διάστημα μόλις δύο ημερών, να γνωστοποιήσουν στο υπουργείο Εσωτερικών τις κενές θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που τυχόν θέλουν να πληρώσουν με υπαλλήλους του ΟΣΕ ή τις ανάγκες τους, πέραν των κενών θέσεων, προκειμένου να καλυφθούν με μεταφορά προσωπικού.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι οι κενές θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) καθώς και οι θέσεις που θα συσταθούν θα πρέπει να είναι αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας με αυτήν όπου ανήκει ο μεταφερόμενος.

Ακόμα, επισημαίνεται ότι τόσο οι κενές θέσεις όσο και οι ανάγκες για σύσταση θέσεων αφορούν κυρίως στους νομούς: Αργολίδας, Αρκαδίας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δράμας, Έβρου, Ευβοίας, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λαρίσης, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων Φθιώτιδας, Φλώρινας.

Αμετάβλητη η σχέση εργασίας

Μόλις τα αρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Εσωτερικών θα έχουν τον κατάλογο των διαθέσιμων θέσεων οι εργαζόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν στο υπουργείο Εσωτερικών αίτηση για τις κενές οργανικές θέσεις για τις οποίες ενδιαφέρονται.

Το προσωπικό του ΟΣΕ μεταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας σε δημόσιες υπηρεσίες, σε δήμους, στις περιφέρειες και στα ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, ύστερα από αίτησή του. Η μεταφορά γίνεται σε φορέα ή υπηρεσία, σε νομό επιλογής του υπαλλήλου, εφόσον υπάρχει κενή θέση ή έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανάγκη σε φορέα αυτού του νομού.

Κατ’ αρχάς, η προσπάθεια θα έχει στόχο η μετάταξη να είναι εθελοντική, δηλαδή οι εργαζόμενοι να μεταταγούν σε θέση που θα επιλέξουν οι ίδιοι. Με δεδομένο όμως τον μεγάλο αριθμό των προς μετάταξη υπαλλήλων, είναι βέβαιο ότι στην πορεία θα υπάρξουν και υποχρεωτικές μετακινήσεις.

Αν δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις στον οικείο νομό, θα μεταταγούν σε γειτονικό νομό ή σε άλλη προτιμώμενη περιοχή. Σε αυτήν την περίπτωση, στους υπαλλήλους δίνεται επαρκές χρονικό περιθώριο για να ολοκληρώσουν την αίτησή τους για μετάταξη και αφού βγει η απόφαση γι’ αυτήν θα έχουν την υποχρέωση να εμφανιστούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος (15 ημέρες) στη νέα τους θέση. Σε περίπτωση όπου αυτό δεν συμβεί, τότε αυτοδίκαια θα θεωρείται ότι υπάλληλος παραιτήθηκε.

Προτεραιότητα

Αν περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι διεκδικούν την ίδια θέση, προτιμώνται οι εξής (κατά σειρά προτεραιότητας):

α) Όσοι προσδιόρισαν οι ίδιοι, εθελοντικώς και εγγράφως, τον νομό και τρεις θέσεις προτίμησής τους.

β) Τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

γ) Οι άγαμοι, ή χήροι, ή διαζευγμένοι γονείς, που έχουν επιμέλεια τέκνων (ανά αριθμό τέκνων).

δ) Οι έγγαμοι γονείς (κατά αριθμό τέκνων).

ε) Αυτοί των οποίων ο/η σύζυγός τους συνυπηρετεί στον ίδιο νομό.

στ) Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

ζ) Οι έχοντες τη μεγαλύτερη προϋπηρεσία.

η) Οι έχοντες τον υψηλότερο βαθμό ή χαρακτηρισμό (άριστα, λίαν καλώς κτλ) στον τίτλο σπουδών της εκπαιδευτικής τους βαθμίδας.

Εκτός ΟΣΕ 2.351 άτομα

Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, από το υφιστάμενο προσωπικό του ΟΣΕ πρόκειται να αποχωρήσουν 2.351 άτομα. Εξ αυτών, ένας σημαντικός αριθμός που πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις θα συνταξιοδοτηθεί και οι υπόλοιποι θα μεταταγούν.

Ειδικότερα, από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ πρόκειται να αποχωρήσου 751 εργαζόμενοι οι οποίοι θα προέρχονται από τους εξής τομείς λειτουργίας:

-Τομέας έλξης: 120.

-Τομέας κίνησης: 380.

-Τομέας οδικών μέσων και λεωφορείων: 30.

-Τομέας ανάπτυξης, οικονομικής διαχείρισης, διοίκησης και υποστήριξης: 140.

-Τομέας ζύγισης και φόρτωσης: 81

Οι 1.600 εργαζόμενοι που θα αποχωρήσουν από τον ΟΣΕ θα προέρχονται από τους εξής τομείς λειτουργίας:

-Τομέας σχεδίασης και διαχείρισης δικτύου και εγκαταστάσεων: 520.

-Τομέας συντήρησης τροχαίου υλικού: 380.

-Τομέας διαχείρισης κυκλοφορίας: 330.

Πηγή: euro2day.gr