«Το φαινόμενο του ασφυκτικού θανάτου δεν μπορεί να αποκλειστεί». Αυτή τη δήλωση έκανε σήμερα ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων για την υπόθεση θανάτων των τριών παιδιών στην Πάτρα, παραθέτοντας τις ομοιότητες στους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας.

«Τα στοιχεία προέρχονται από τη δημοσιοποίηση όλων των πορισμάτων των πραγματογνωμόνων. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι με τα συγκεκριμένα ευρήματα, το φαινόμενο του ασφυκτικού θανάτου δεν μπορεί να αποκλειστεί και για τα δύο παιδιά. Υπάρχουν κοινά στοιχεία και στα δύο παιδιά: το έντονο πνευμονικό οίδημα, η έντονη πνευμονική συμφόρηση, οι αλλοιώσεις περιστοματικά στο ένα και ρινικά στο άλλο παιδί», σημείωσε ο κ. Λέων.

«Ο τρόπος που επήλθε η ασφυξία θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές. Το αν υπάρχει ανθρώπινο χέρι είναι θέμα που θα διερευνήσουν οι προανακριτικές αρχές», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει για μικρά παιδιά. Έχω την αίσθηση ότι από την αρχή η όλη ιστορία πηγαίνει προς τα εκεί» είπε η Ματίνα Παγώνη.

«Αν υπήρχαν εκχυμώσεις θα έπρεπε να είχαν καταγραφεί»

Σχολιάζοντας τη δήλωση – «βόμβα» του Θανάση Κατερινόπουλου για προσπάθεια ορισμένων να καλυφθούν οι μώλωπες στο πρόσωπο ενός εκ των παιδιών, ο κ. Λέων σημείωσε: «Οι ιατροδικαστές πρέπει να καταγράφουν σε κάθε έκθεση κάθε κάκωση που προκύπτει κατά την εξέταση του σώματος. Καταγράφουμε όλα τα ευρήματα. Αν υπήρχαν εκχυμώσεις θα έπρεπε να είχαν καταγραφεί».

«Όταν δεν έχουμερ μπροστά στον φάκελο θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Μέχρι τώρα παθολογικό αίτιο δεν υπήρχε, ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Όλη η εξέλιξη της ιστορίας είχε πολλά ερωτηματικά» ανέφερε η κ. Παγώνη.

«Οι ιατρικοί φάκελοι στα παιδιά που παρέμεναν νοσηλευόμενα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Στο πρώτο παιδί θα μας πουν αν υπήρξε υπατική ανεπάρκεια», τόνισε κλείνοντας ο κ. Λέων.