«Μέσα στο πλαίσιο της συνολικής έρευνας είναι απαραίτητος και ο γονιδιακός έλεγχος στους γονείς και τα παιδιά. Έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και να δούμε όλο το γονιδίωμα και οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οπωσδήποτε μιλάμε για γενετικό πρόβλημα στην περίπτωση αυτή. Πρέπει να ολοκληρωθεί όλος ο έλεγχος, τοξικολογικός και ιστολογικός, που είναι σε εξέλιξη» δήλωσε στην ΕΡΤ η ιατρός Ελένη Φρυσίρα, με αφορμή την εισαγγελική έρευνα για τους αιφνίδιους θανάτους των τριών κοριτσιών στην Πάτρα μέσα σε τρία χρόνια, που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία.

Μία η ημέρα μετά την ανακοίνωση της οικογένειας που ζήτησε να σταματήσει η συκοφάντησή της ως προς τα αίτια της τραγωδίας, η καθηγήτρια εξήγησε ότι η προσπάθεια εξιχνίασης των θανάτων δεν είναι πάντα εύκολη. «Υπάρχουν και τεχνικής φύσεως προβλήματα που μπορεί να δυσκολεύουν ένα σαφές αποτέλεσμα. Υπάρχουν και άλλοι επιγενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν» είπε η κυρία Φρυσίρα και συμπλήρωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι την ανακοίνωση των τελικών ευρημάτων.

Την ώρα που το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης φουντώνει και την υπόθεση έχει αναλάβει το τμήμα Ανθρωποκτονιών, που διερευνά τα αίτια των ανεξιχνίαστων θανάτων των μικρών κοριτσιών, η καθηγήτρια απέφυγε να σχολιάσει γιατί οι γιατροί έγραψαν «απροσδιόριστη αιτία θανάτου» λέγοντας «δεν ξέρω τι έγινε, δεν μπορώ να σας πω».

Για την «απροσδιόριστη αιτία θανάτου» των παιδιών, μίλησε στο Newsbeast ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων ξεκαθαρίζοντας πως μεμονωμένα περιστατικά απροσδιόριστης αιτίας θανάτου σε μια οικογένεια τα οποία να οδηγούν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο οι ιατροδικαστές τα βλέπουν. Όπως όμως λέει ο ίδιος: «Στη συγκεκριμένη υπόθεση- το απροσδιόριστο του θανάτου προβληματίζει, γιατί έχουμε νοσηλευόμενο άτομο, άρα έχουμε και πλήρη ιατρική παρακολούθηση, νοσηλευτική παρακολούθηση και εργαστηριακή παρακολούθηση. Όταν ο θάνατος είναι ‘λογικός’, δηλαδή σχετίζεται με τη νόσο, τότε οι γιατροί εκδίδουν πιστοποιητικό θανάτου.