«Πράσινο» φως για την ελεύθερη πρόσβαση όλη τη μέρα σε Πνύκα και Φιλοπάππου

Το ΣτΕ ακύρωσε τη διάταξη Λιάπη


ΕΛΛΑΔΑ
17:58
09/06/2015
«Πράσινο» φως για την ελεύθερη πρόσβαση όλη τη μέρα σε Πνύκα και Φιλοπάππου
1
loading

Το πράσινο φως για την ελεύθερη πρόσβαση -όλο το 24ωρο- των επισκεπτών στον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο των λόφων Πνύκας, Νυμφών και Μουσών - Φιλοπάππου άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Ε Τμήμα του ΣτΕ ακύρωσε διάταξη του 2008 του τότε υπουργού Πολιτισμού Μιχ. Λιάπη με την οποία απαγόρευε για λόγους προστασίας την ελεύθερη νυχτερινή επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους των τριών λόφων του κέντρου της Πρωτεύουσας.

Το ΣτΕ δικαίωσε κατοίκους της περιοχής οι οποίοι είχαν καταθέσει προσφυγή υποστηρίζοντας ότι με την εν λόγω διάταξη περιορίζεται το δικαίωμα τους να απολαμβάνουν ελεύθερα τους κοινόχρηστους και τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι δικαστές έκριναν ότι σκοπός του νόμου «είναι το δικαίωμα του πολίτη για πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά, να ασκείται υπό τους εντελώς αναγκαίους περιορισμούς ως προς τη φύλαξη και τη συντήρησή τους και η απαγόρευση υπερακοντίζει το σκοπό προς τον οποίο τίθεται (σ.σ.: απαγόρευση νυκτερινής πρόσβασης), εφόσον δεν προκύπτει ότι εξετάστηκε η δυνατότητα λήψης ηπιότερων μέτρων». Δηλαδή, «δεν εξετάστηκε αν θα ήταν δυνατή η αποτελεσματική φύλαξη του χώρου μόνο με την αύξηση του προσωπικού φύλαξης ή αν θα μπορούσε να απαγορευθεί η πρόσβαση μόνο στα σημαντικά μνημεία του χώρου, με επαρκή φύλαξη καθενός από αυτά».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Αυθάδης

    Επιτέλους! Να αποσυμφορηθεί και το Πεδίον του Άρεως!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει