Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αστυνομική επέμβαση, το βράδυ της Τετάρτης, στον πεζόδρομο της Ικτίνου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης Ιωάννα Γαϊτάνη, η οποία έδωσε, χθες βράδυ, το «παρών» στην περιοχή, με ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως η αστυνομική επιχείρηση «δικαιολογημένα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και εγείρει πολλά ερωτηματικά, κυρίως επειδή ήταν εντελώς αναίτια».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της κ. Γαϊτάνη, «το τελευταίο διάστημα υπήρξε ενορχηστρωμένη επίθεση από τον τοπικό τύπο, καταστηματάρχες και ‘πολίτες’ της περιοχής, καθώς και από τη δημοτική αρχή, που χαρακτήριζαν κατ’ επανάληψη την περιοχή ‘επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια».

Την αστυνομική επιχείρηση καταγγέλλει και η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη», σε σχετική ανακοίνωση της οποίας αναφέρεται: «Η προληπτική καταστολή, πρόδηλα έχει στόχο την τρομοκράτηση της νεολαίας που επέλεξε να κάνει χρήση του συγκεκριμένου δημόσιου χώρου στο κέντρο της πόλης, με δεδομένα τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει, την οικονομική κρίση αλλά και την απουσία εναλλακτικών επιλογών στην πόλη μας».

Επίσης, υπογραμμίζεται πως «η ‘Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη’ πρωτοστατεί στην προσπάθεια έναρξης μίας δημόσιας συζήτησης για την προάσπιση και την αξιοποίηση του δημόσιου και ελεύθερου χώρου στην πόλη και την δημιουργία ενός πλατιού μετώπου υπεράσπισής του».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», συμπληρώνοντας: «Η αστυνομοκρατία εκφράζει την ολοκληρωτική παρακμή των θεσμών. Κανείς φορέας, και κυρίως ο Δήμος, δεν μπήκε σε μια λογική να παρέμβει πυροσβεστικά με όρους συναίνεσης. Να διοργανώσει μια κοινή συνάντηση όλων που συμμετέχουν στην γειτονιά, να θεσπιστούν κάποιοι κοινοί κανόνες διαβίωσης, να βοηθήσει δηλαδή να γίνει αυτό που, δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει μόνο του. Αντίθετα, έρχονται τα ΜΑΤ και ‘ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε’«.