Ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος της ομάδας meteo, Γιώργος Παπαβασιλείου δίνει στο Newsbeast μια πολύ αναλυτική πρόγνωση του καιρού αλλά και του χιονιά που επελαύνει με επίκεντρο την ανατολική Στερεά Ελλάδα, όχι μόνο για τις επόμενες ώρες αλλά και για τις επόμενες μέρες.

Ιδού τι μας εξηγεί ο ίδιος: «Βιώνουμε ήδη πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε όλη την ανατολική Στερεά αλλά και στην βορειοανατολική Πελοπόννησο σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Πυκνές είναι οι χιονοπτώσεις και στη νοτιοανατολική Θεσσαλία και κυρίως στην Μαγνησία. Έχουμε δει δηλαδή πολλά μεγάλα ύψη χιονιού στην περιοχή του Πηλίου- στην περιοχή του Αλμυρού μάλιστα έως και τα παράκτια τμήματα έχουμε ήδη χιονόστρωση.

Χιόνια στην Αθήνα

«Έντονα προβλήματα η χιονόπτωση έχει δημιουργήσει ήδη στην ανατολική Στερεά και στην Εύβοια. Αναφέρω ενδεικτικά τις περιοχές της Θήβας και του Μαρτίνου, όπου στα αντίστοιχα σημεία στην εθνική οδό έχουμε ήδη 30 πόντους χιόνι. Συνάδελφος που βρέθηκε στο σημείο μας αναφέρει ότι ήταν σταματημένος στην περιοχή της Θήβας για να περάσουν τα εκχιονιστικά.

Χιονοκαταιγίδες και κεραυνοί

«Δορυφορικές εικόνες που λάβαμε και επεξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr δείχνουν τις νεφώσεις κατακόρυφης ανάπτυξης που έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές του Αιγαίου, της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς ήδη από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 24/01 και οι οποίες σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων και χιονοκαταιγίδων έως και σε παραθαλάσσια τμήματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το σύστημα καταγραφής κεραυνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ΖΕΥΣ, έχει καταγράψει κεραυνούς σε τμήματα τις Ανατολικής Στερεάς και των Σποράδων ,περιοχές όπου έχουμε και την καταγραφή μεγάλων υψών χιονόστρωσης. Αυτές οι πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες είχαν ως αποτέλεσμα την γρήγορη χιονόστρωση και την δημιουργία προβλημάτων στο οδικό δίκτυο της Ανατολικής Στερεάς συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, όπως είχαμε αναφέρει και στην χθεσινή μας ανακοίνωση».

Τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες

«Τώρα, σε περιοχές στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας υπάρχουν ήδη περιοχές με πάνω από 10 πόντους χιόνι. Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία αυτή τη στιγμή το θερμόμετρο δείχνει -2 βαθμούς Κελσίου και στα Βίλια -4. Αύριο Τρίτη, στα Βόρεια προάστια της Αθήνας το θερμόμετρο θα δείχνει -4 και -5 βαθμούς κελσίου και στις υπέρ βόρειες περιοχές ίσως και -6. Δεδομένου ότι ο παγετός ήδη δημιουργεί σημαντικά προβλήματα κυκλοφορίας, σκεφτείτε μόνο τι θα γίνει το βράδυ και αύριο το πρωί. Αύριο θα είναι ένα πολύ δύσκολο πρωινό.

Κακοκαιρία Ελπίδα

«Όσον αφορά στο τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες, ενδεχομένως πρόσκαιρα να χειροτερέψουν οι καταστάσεις τις πρώτες απογευματινές ώρες. Καθώς προχωράμε προς το απόγευμα και όσο θα πέφτουν περαιτέρω οι θερμοκρασίες αναμένουμε γενικευμένη χιονόστρωση μέσα στο λεκανοπέδιο.

Η ένταση αυτών των ισχυρών χιονοπτώσεων θα έχει τοπικό χαρακτήρα. Άλλες φορές θα εμφανίζεται στα βόρεια άλλες στα δυτικά ή ανατολικά του λεκανοπεδίου. Γενικότερα, τοπικά, αναμένουμε πυκνές χιονοπτώσεις μέχρι και αργά τις βραδινές ώρες της Δευτέρας».

Η εικόνα του καιρού την Τρίτη 25 Ιανουαρίου

«Από εκεί και έπειτα, τις πρώτες πρωινές της Τρίτης τα φαινόμενα στην Αττική θα γίνονται ολοένα και πιο τοπικά με την διαδρομή που φαίνεται να έχει αυτή η σάρωση του λεκανοπεδίου να είναι από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Χιόνια στην Αττική

«Δηλαδή πριν εξασθενήσουν τα φαινόμενα πλήρως θα έχουμε απ’ ο, τι φαίνεται μια τελευταία έξαρση η οποία θα διαρκέσει μέχρι και αύριο, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες. Οι πιο βόρειες περιοχές του λεκανοπεδίου αναμένεται να επηρεάζονται μέχρι αύριο το μεσημέρι. Το μεγάλο πρόβλημα αύριο όμως θα εστιάζεται σε Κυκλάδες και Κρήτη. Στην Κρήτη ειδικά αναμένουμε πολύ πυκνές χιονοπτώσεις».

Η εικόνα του καιρού την Τετάρτη και Πέμπτη 26 και 27 Ιανουαρίου, μέχρι το Σάββατο

«Την Τετάρτη αναμένουμε βελτίωση του καιρού. Ίσως στην Εύβοια να υπάρχουν μόνο κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πάντως θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι και αργά το βράδυ της Παρασκευής 28 Ιανουαρίου. Δηλαδή παγετός θα υπάρχει και την Τετάρτη και την Πέμπτη. Την Τετάρτη για παράδειγμα αναμένουμε να έχουμε ακόμα και -5 βαθμούς κελσίου σε αρκετές περιοχές στα βόρεια της Αθήνας ενώ στο κέντρο θα πέσουν έως και τους -3 βαθμούς κελσίου. Σε περιοχές της Βοιωτίας ίσως δούμε και -10 βαθμούς κελσίου. Ουσιαστικά, η πρώτη μέρα που δεν δείχνει να έχουμε παγετό είναι πια το Σάββατο 29 Ιανουαρίου που και πάλι όμως τις πρωινές ώρες θα έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες».