Η 14η Ιανουαρίου είναι η… Παγκόσμια Ημέρα Λογικής και η Finos Film δημιούργησε ένα απολαυστικό βίντεο με σκηνές από ελληνικές ταινίες για να τιμήσει την ημέρα αυτή. «Φαίνεται πως είναι στη φύση του ανθρώπου να σκέφτεται λογικά και να ενεργεί παράλογα!» είναι το σχόλιο που συνοδεύει το βίντεο.

Η UNESCO, στη σελίδα της για την Παγκόσμια Ημέρα Λογικής, σημειώνει πως η ικανότητα σκέψης είναι ένα από τα πιο καθοριστικά χαρακτηριστικά της ανθρωπότητας. Σε διαφορετικούς πολιτισμούς, ο ορισμός της ανθρωπότητας συνδέεται με έννοιες όπως η συνείδηση, η γνώση και η λογική. Σύμφωνα με την κλασική δυτική παράδοση, τα ανθρώπινα όντα ορίζονται ως «ορθολογικά» ή «λογικά ζώα».

Η λογική, όπως η διερεύνηση των αρχών του συλλογισμού, έχει μελετηθεί από πολλούς πολιτισμούς σε όλη την ιστορία και, από τις πρώτες διατυπώσεις της, η λογική έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της φιλοσοφίας και των επιστημών.

«Η ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Λογικής από την UNESCO, σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Φιλοσοφίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών (CIPSH), σκοπεύει να φέρει την πνευματική ιστορία, την εννοιολογική σημασία και τις πρακτικές επιπτώσεις της λογικής στην προσοχή των διεπιστημονικών κοινοτήτων της επιστήμης και του ευρύτερου κοινού», τονίζεται ακόμη.