Νέα υπουργική απόφαση δίνει σαφείς οδηγίες στους αγρότες που υπέστησαν καταστροφές στις καλλιέργειές τους από τις πρόσφατες πλημμύρες, σχετικά με τη δήλωση των δικαιωμάτων τους, προκειμένου να μην τα χάσουν, ενόψει της νέας ΚΑΠ.

Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Νίκος Ρόιδος, «δίνονται δύο δυνατότητες, τα χωράφια μπορούν να δηλωθούν ως αγρανάπαυση, η οποία θεωρείται κανονική καλλιέργεια σύμφωνα με την νέα υπουργική απόφαση, και αν κάποιος έχει πάνω από 75% της εκμετάλλευσής του μέσα στα πλημμυρισμένα και δηλωθούν ως αγρανάπαυση τότε δεν έχει και υποχρεώσεις πρασινίσματος, δεν χρειάζεται να κάνει διαφοροποίηση καλλιεργειών, ούτε να κρατήσει περιοχή οικολογικής εστίασης. Αν κάποιος αγρότης δεν βολεύεται με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να δηλώσει και τις μόνιμες καλλιέργειες του (δέντρα) και αυτές που είχε σκοπό να σπείρει, γράφοντας υποσημείωση στην αίτησή του ως μη διαθέσιμο λόγω ανωτέρας βίας».

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι αγρότες θα πρέπει να δηλώσουν τις καλλιέργειες που προτίθενται να καλλιεργήσουν μέχρι τις 15 Μαΐου, με βάση την καλλιεργητική κατάσταση των καλλιεργημένων γαιών. Έτσι, τα προβλήματα που υπέστησαν οι αγρότες μετά τις πλημμύρες δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στη δήλωση των καλλιεργειών κατά τη διαδικασία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για το έτος 2016, καθώς η εικόνα του χαρτογραφικού υποβάθρου είναι προγενέστερη της παρούσης κατάστασης και οι αγρότες μπορούν να υποδείξουν τη θέση των αγροτεμαχίων τους στον χάρτη.

«Λύνεται το σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις στον υπολογισμό των δικαιωμάτων του παραγωγού. Θα ήταν αδιανόητο κοντά στη φετινή ζημιά τους, οι αγρότες να έχουν επιπτώσεις στον προσδιορισμό των νέων δικαιωμάτων τους που θα τους ακολουθούσε μέχρι το 2020. Ευτυχώς βρέθηκε λύση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόιδος.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των αγροτών, που έχουν πλημμυρίσει τα χωράφια τους και δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν, με αποτέλεσμα να μην έχουν εισόδημα.

«Είναι το δεύτερο αίτημα που υπάρχει και αναμένει τη λύση του», ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Νίκος Ρόιδος, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, μέσω εθνικής ή κοινοτικής οδηγίας, ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.