Οι γυναίκες που μας εμπνέουν – οι γυναίκες που μας συγκινούν – συζήτησαν το βράδυ της Πέμπτης (23/12) με τον Σταύρο Θεοδωράκη στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» για τα δύσκολα, τα παράξενα αλλά και τα όμορφα που ζήσαμε το 2021.

Για όλα αυτά που μας θύμωσαν, μας κινητοποίησαν αλλά και μας χαροποίησαν. Από την επιτυχία της Καρολίνας στους παραολυμπιακούς και την παρουσία της Λωξάνδρας με το σύνδρομο Down στο Εθνικό Θέατρο μέχρι την δολοφονία της Γαρυφαλλιάς στην Φολέγανδρο.

Ο παρουσιαστής μας τις σύστησε μέσα από τις συγκλονιστικές ιστορίες της ζωής τους. Μαζί ξετύλιξαν το νήμα όσων ήρθαν φέτος στο προσκήνιο και μας άλλαξαν και μας αφύπνισαν.

Η Λωξάντρα Λούκας είναι για την ακρίβεια η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down που ανεβαίνει στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου μέσα από την παράσταση «Φουέντε Οβεχούνα» που σκηνοθετεί η Ελένη Ευθυμίου.

Η Ρόξι όπως την αποκαλεί ο φίλος της ο Αλέκος είναι ένα χαρούμενο κορίτσι. Ναι, είναι ένα από τα χίλια παιδιά όπου γεννιούνται με σύνδρομο Down, όμως, είχε την τύχη να έχει μητέρα την ηθοποιό Ελένη Δημοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια κατά διαστήματα στα ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και Ιωαννίνων και πατέρα τον Αυστραλό σκηνογράφο Ρίτσαρντ Άντονι.

Μεγαλώνει σε μια καλλιτεχνική «φωλιά» όπως και τα δύο αδέλφια της που επίσης στρέφονται στην υποκριτική και την σκηνογραφία. Η εμφάνισή της στο Εθνικό Θέατρο δεν ήρθε από το πουθενά. Είχε πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις της ομάδας «Εν δυνάμει», μιας κολλεκτίβας νέων καλλιτεχνών αναπήρων και μη που έχει δημιουργήσει η μητέρα της και η Μαρία Ιωαννίδου. Τώρα την μεγάλη κρατική σκηνή υποδύεται το παιδί του κεντρικού ήρωα της παράστασης. Η Λωξάνδρα έχει ταλέντο στην αποστήθιση και μη σας παραπλανεί το θέμα άρθρωσης που αντιμετωπίζει. Δεν είναι ένα παιδί θαύμα, θα πει η μητέρα της είναι το θαύμα που γίνεται όταν η αναπηρία είναι ενταγμένη μέσα στην καθημερινότητα των άλλων ανθρώπων.

Εκτός σκηνής η Ρόξι μαγειρεύει, χορεύει και παθιάζεται με τα social media και για να αντέξει την καραντίνα άρχισε και την ζωγραφική. Εκατοντάδες πορτραίτα που κάποια στιγμή θα τα δούμε σε μια έκθεση. Μια γυναίκα που με την βοήθεια της οικογένειάς της είναι δραστήρια και ευτυχισμένη και καλεί και τα άλλα κορίτσια με σύνδρομο Down να βγουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη ζωή.

Η νεαρή ηθοποιός βρέθηκε και αυτή στο τραπέζι των «Πρωταγωνιστών» του Alpha προκειμένου να συνομιλήσει με τον Σταύρο Θεοδωράκη και άλλες 10 δυναμικές γυναίκες. Ειδικότερα, δίνοντας ένα ισχυρό μάθημα ζωής, η Λωξάντρα Λούκας τόνισε με μεγάλο χαμόγελο στον δημοσιογράφο πως «ναι είμαι στο Εθνικό και ναι, είμαι ηθοποιός».

«Ναι αυτό, αλλά θέλω όλοι να με χειροκροτάνε. Τώρα θέλω, αυτό να κάνουμε» πρόσθεσε τρυφερά η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down που ανεβαίνει στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου για να παρουσιάσει στη συνέχεια τον στίχο που αναφέρει η ίδια στην παράσταση.

«Το ορκίζομαι, μόνες μας οι γυναίκες θ’ ατιμάσουμε αυτούς τους τυράννους. Θα πιούμε το αίμα σ’ αυτούς τους προδότες. Κι εσείς καθίστε στη σειρά. Δώστε τα όπλα σε εμάς, αφού στέκεστε ακίνητοι σαν πέτρες, σαν μπρούντζινα αγάλματα» τόνισε η Λωξάντρα Λούκας για να λάβει το πιο θερμό χειροκρότημα στους «Πρωταγωνιστές».