«Όχι» στην αναίρεση των ποινών που επιβλήθηκαν στον πρώην νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα και στον πρώην δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο για τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 είπε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Θεοφανία Κοντοθανάση.

Οι κκ Καφύρας και Χρονόπουλος καθώς και ο πυροφύλακας της περιοχής καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων σε ποινή φυλάκισης 9 μηνών ο καθένας για αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων ώστε να αποφευχθεί η καταστροφική πυρκαγιά και παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχετική ειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για υψηλό κίνδυνο.

Η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο μετά την αναίρεση που άσκησαν οι Χαράλαμπος Καφύρας και Πανταζής Χρονόπουλος κατά της καταδικαστικής εφετειακής απόφασης. Το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, πάντως, επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε στις 24 Αυγούστου 2007 στον οικισμό Παλαιοχωρίου του Δήμου Ζαχάρως, από αμέλεια 85χρονης, και έλαβε τεράστιες διαστάσεις. Στην δικαιοσύνη προσέφυγε αλλοδαπός ο οποίος είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα που του είχαν δημιούργησαν δυσκολία στην κινητικότητα.