Ένα μέτρο που είχε καταργηθεί πριν από 20 μέρες, επανέρχεται από σήμερα και είναι το πρώτο από άλλα που αναπόφευκτα θα έρθουν προκειμένου να ανασχεθεί η πανδημία που καλπάζει και οδηγεί ευρωπαϊκές χώρες ακόμα και σε lockdown.

της  Γεωργίας Αθ. Σκιτζή  

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μειωθεί ο αριθμός των πελατών στα σούπερ μάρκετ και αντί για ένα άτομο ανα 2 τ.μ. να επιτρέπεται ένα άτομο ανά 9 τ.μ., έτσι δηλαδή όπως ήταν μέχρι τις 25 Οκτωβρίου. Αυτό που εγκαταλείφθηκε ως ιδέα ήταν να ζητείται rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ, αλλά τελικά κρίθηκε ότι σε αυτή την φάση θα ήταν ανεφάρμοστο.

Σούπερ Μάρκετ

Πάντως όπως και να έχει δεν θα είναι παράξενο αν σήμερα δούμε να σχηματίζονται ουρές έξω από σούπερ μάρκετ καθώς το Σάββατο είναι μια ημέρα που παραδοσιακά ο κόσμος κάνει τα ψώνια της εβδομάδας. Εκτός από τα σούπερ μάρκετ, πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο του περιορισμού αναμένεται να εφαρμοστεί και σε:

-pet shop
-φαρμακεία
-φρουταγορές
-καταστήματα τροφίμων

Η Ελλάδα στα «κόκκινα»

Η Ελλάδα περνάει πολύ δύσκολες ώρες και μέρες και πλέον σύμφωνα με το ευρωπαϊκό CDC είναι στις 10 χώρες που βρίσκονται σε «πολύ ανησυχητική κατάσταση».

Και αυτό φαίνεται από τα χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά και δυστυχώς κάποιους εξακολουθούν να μην τους προβληματίζουν. Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι κάτι παραπάνω από επιβαρυμένη και η απόφαση για επίταξη ιδιωτών γιατρών εξακολουθεί να παραμένει ζωντανή, ενώ αναμένεται να εφαρμοστεί από την Δευτέρα αν δεν αλλάξουν δραματικά τα πράγματα το Σαββατοκύριακο.

Ενισχύεται το ΕΣΥ

Το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ότι έπεσαν οι υπογραφές για την επέκταση της συνεργασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Μέχρι σήμερα έχει υπογράψει με 11 ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στον Βόλο, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και στην Κοζάνη.

Επιπλέον, πέραν των 296 κλινών που έχουν ήδη διατεθεί, υπεγράφησαν Αποφάσεις Διάθεσης για:

– 155 κλίνες για Covid-19 περιστατικά

– 191 απλές κλίνες για non Covid-19

– 12 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

– 10 κλίνες σε Μονάδες Αυξημένη Φροντίδας (ΜΑΦ)

Πώς θα «σωθούν» τα Χριστούγεννα

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να προειδοποίησε όσους βλέπουν χαλάρωση τα Χριστούγεννα ότι αυτή δεν θα έρθει, η μάχη όμως δίνεται επί της ουσίας, για να μην χαθούν εντελώς οι γιορτές. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προχωρούν σε προληπτικά αυστηρά μέτρα, κυρίως για τους ανεμβολίαστους.

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας δεν δείχνουν να υποχωρούν και οι εμβολιασμοί ναι μεν έχουν αυξηθεί αλλά όχι όσο θα ήθελαν κυβέρνηση και επιστήμονες. Με την 3η δόση έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 600.000 συμπολίτες μας αλλά ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με τις δύο πρώτες δόσεις.

Πάντως, αυτό που τόνιζαν ειδικοί στο Newsbeast είναι ότι την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναθεωρούν τα μέτρα και επαναφέρουν κάποια από αυτά, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει πίσω και ίσως η επόμενη εβδομάδα να είναι καθοριστική και η τελευταία ευκαιρία για να «σωθούν» τα Χριστούγεννα.

«Όταν χώρες όπως η Γαλλία κάνουν υποχρεωτική την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τους άνω των 65, όταν η Ολλανδία αποφασίζει μερικό lockdown για 3 εβδομάδες και η Αυστρία θα ανακοινώσει lockdown για ανεμβολίαστους, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει μόνο στον περιορισμό των πελατών στα σούπερ μάρκετ», σημείωναν χαρακτηριστικά.