Για τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε τη Δευτέρα (27/9) την Κρήτη αλλά και τα ρήγματα της Θήβας και της Νισύρου μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης.

Αναφερόμενος στην Κρήτη ο Άκης Τσελέντης υπογράμμισε πως το ρήγμα, γνωστό ως «ρήγμα του Καστελίου», είχε δώσει ενδείξεις από τον Ιανουάριου και για τον λόγο αυτόν ζήτησε από τον δήμαρχο και μπήκαν τέσσερα επιπλέον όργανα παρακολούθησης των σεισμικών ακολουθιών.

Εστιάζοντας στο γιατί προκλήθηκαν τόσο μεγάλες ζημιές στο Αρκαλοχώρι ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών μιλωντας στον ΑΝΤ1 επεσήμανε πως αφενός ήταν το υπόκεντρο του σεισμού, αφετέρου έκανε λόγο για «μοναδική περίπτωση επιτάχυνσης της τάξης του 0,8g».

«Έλεγα στον κόσμο να αποφεύγει τα παλιά πέτρινα σπίτια, αλλά δεν περίμενα 6 Ρίχτερ» δήλωσε τονίζοντας παράλληλα πως «το καλό είναι ότι το ρήγμα έχει εξαντλήσει το σεισμικό υλικό και άρα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

«Δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ, θα έχουμε όμως συνεχείς μετασεισμούς για μήνες» είπε συμπληρώνοντας ότι ζήτησε από τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί.

Πυροσβέστες στον σεισμό στη Κρήτη

Παράλληλα ο Άκης Τσελέντης καθησύχασε τους κατοίκους της πόλης του Ηρακλείου για τυχόν καταστροφές, προειδοποιώντας τους παράλληλα να είναι προσεκτικοί για τυχόν πτώση υλικών στους στενούς δρόμους.

Μιλώντας για τα μεγέθη των μετασεισμών, χαρακτήρισε «ελάχιστη» την πιθανότητα να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ, αλλά περισσότερο πιθανά τα 5,2 και 5,3 Ρίχτερ.

Τι είπε για τη Θήβα και το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών εμφανίστηκε καθυσηχαστικός και για τη Θήβα, καθώς όπως είπε «δεν βλέπει μεγάλο σεισμό». «Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό», εξήγησε χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια «εγκληματικές» τις δηλώσεις ότι περιμένουμε σεισμό 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή. «Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας».

Κάνοντας ειδική αναφορά στη Νίσυρο είπε ότι, «οι σεισμοί είναι σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο, ο κόσμος μπορεί να ησυχάσει».

«Ο σεισμός στην Κρήτη δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο σεισμός να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα» σημείωσε και κλείνοντας εξήγησε πως «δεν ισχύει ότι έχουμε ενεργοποιήσει τα ρήγματα στην Ελλάδα λόγω της ζέστης».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.