Τους υποκινητές πίσω από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων αναζητεί η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ανακόψει το «τσουνάμι» της ψηφιακής παραπληροφόρησης που λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις και εξελίσσεται σε μία βραδυφλεγή «βόμβα» επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Για το λόγο αυτό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσε εντολή στον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλη Παπακώστα, να διερευνήσει αμέσως την προέλευση και την ταυτότητα των διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα social media, που προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στο κράτος. Τα σχετικά στοιχεία θα διαβιβαστούν στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν ποινικών αδικημάτων και άσκησης των προβλεπομένων κατά νόμο ενεργειών.

«Βιομηχανία απάτης»

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος φαίνεται ότι έχει στηθεί μία «βιομηχανία απάτης», η οποία κρύβεται πίσω από ιστοσελίδες και ομάδες αντιεμβολιαστών, οι οποίοι εμφανίζονται να παρέχουν νομικές συμβουλές σε πολίτες-αρνητές του εμβολίου για να επιδιώξουν με μηνύσεις αλλά και με χρηματικές αποζημιώσεις-ποινές φυλάκισης να στραφούν κατά του δημοσίου ή κατά εκπαιδευτικών-υγειονομικών που εφαρμόζουν τον νόμο και την τήρηση των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού.

Οι αστυνομικοί αναζητούν ενοχοποιητικά στοιχεία για τους διαχειριστές αυτών των σελίδων, ενώ στο διαδίκτυο διακινούνται ακόμη και «τιμοκατάλογοι» ψευδών νομικών συμβουλών. Επιτήδειοι εμφανίζονται να εξαπατούν πολίτες ζητώντας τους χρήματα υποσχόμενοι ότι θα τους «προστατεύσουν νομικά» αν δεν τηρήσουν τα μέτρα (rapid test) ή δεν εμβολιαστούν.

Επισημαίνεται ότι η διέγερση σε ανυπακοή που προτρέπουν οι διαχειριστές των εν λόγω ιστοσελίδων μπορεί να είναι πλημμέλημα, όμως, επειδή εντάσσονται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον κορονοϊό, δεν αποκλείεται ο εισαγγελέας που θα αναλάβει την υπόθεση να αποφασίσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τους αρνητές-γονείς

Εν τω μεταξύ, εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν τα συνεχή επεισόδια γονέων-αρνητών των μέτρων σε σχολεία της χώρας, οι οποίοι με μηνύσεις στρέφονται σε βάρος εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν τον νόμο.

Οι κατά τόπους εισαγγελείς εφετών και πρωτοδικών της χώρας καλούνται να διερευνήσουν τάχιστα εάν οι ενέργειες των αντιεμβολιαστών κατά εκπαιδευτικών συνιστούν αξιόποινες πράξεις και σε καταφατική περίπτωση να ενεργήσουν όπως ο νόμος ορίζει. μάλιστα λόγω της σοβαρότητας των εν λόγω υποθέσεων, ζητείται η παρέμβασή τους να είναι άμεση και συνεχής με στόχο την τήρηση των νόμων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έχει προαναγγείλει ότι οι γονείς-αρνητές των μέτρων θα είναι αντιμέτωποι με το νόμο. «Η κυβέρνηση και η εκπαιδευτική κοινότητα δεν μπορεί να ανεχτεί τέτοιες συμπεριφορές. Υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι, προβλέψεις και οδηγίες που είναι ξεκάθαρες» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.