Μεγάλη είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία και ειδικά αυτά της Βόρειας Ελλάδας, από ασθενείς με κορονοϊό, περιγράφει η συντονίστρια-διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Μηλίτσα Μπιτζάνη.

«Τα πράγματα επιδεινώνονται καθημερινά και υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας» παραδέχτηκε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και, όπως λέει, το Νοσοκομείο Παπανικολάου, αν και έχει τις περισσότερες κλίνες ΜΕΘ στην Βόρειο Ελλάδα, υπάρχει πίεση. «Αναγκαζόμαστε τις τελευταίες ημέρες να διακομίζουμε ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία» λέει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την κυρία Μπιτζάνη, πέρσι τον Σεπτέμβριο δεν υπήρχε η ίδια πίεση, καθώς, τον περσινό Οκτώβριο είχαν αρχίσει όλα τα νοσοκομεία να ανοίγουν covid μονάδες.

«Πάμε σε άσχημες καταστάσεις. Κάθε φορά που αλλάζει το στέλεχος, η εικόνα που παρουσιάζουν οι ασθενείς είναι διαφορετική. Αυτή την στιγμή νοσούν πάρα πολύ βαριά οι ασθενείς. Έρχονται και εκτός από αναπνευστική ανεπάρκεια επηρεάζονται σοβαρά και άλλα όργανα, τα νεφρά κυρίως και αργούν πολύ να αρνητικοποιηθούν, επίσης κάνουν μια πρόοδο και μετά μένουν σε ένα σημείο και χρειάζονται μακροχρόνια νοσηλεία. Οπότε αργούν πολύ να βγουν και η πίεση έτσι αυξάνεται. Οι ηλικίες των νοσηλευμένων είναι σαφώς μικρότερες, νοσηλεύουμε αυτή την στιγμή και 20χρονο και 30χρονο. Η πλειοψηφία είναι ηλικίες από 48 ως 67 ετών. Από όσους έχουμε νοσηλεύσει μόνο ένας ήταν εμβολιασμένος, ο οποίος όμως ήταν ανοσοκατεσταλμένος, είχε νοσηρότητες και δεν είχε αναπτύξει την απαραίτητη ανοσία».

«Υπάρχουν περιστατικά που δήλωσαν ότι δεν θέλουν διασωλήνωση»

Η κ. Μπιτζάνη επισήμανε πως έχουν υπάρξει περιστατικά που έχουν δηλώσει ότι αν χρειαστεί διασωλήνωση, δεν την θέλουν. «Αυτό όμως είναι οξύμωρο, δεν μπορεί να χρειάζεσαι βοήθεια και να αποφασίζεις εσύ πόση βοήθεια χρειάζεσαι». Στην πλειοψηφία τους όταν επιδεινώνονται, δέχονται να διασωληνωθούν. «Υπήρξαν επεισόδια και με τους συγγενείς αλλά συνήθως υπάρχει ένας λογικός στην οικογένεια. Όμως υπάρχει τόση δουλειά και εξάντληση και πρέπει να ασχολείσαι και με αυτά».

«Δεν καταλαβαίνω τους υγειονομικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν»

«Δεν καταλαβαίνω τους υγειονομικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Στο τμήμα μου, που έχουμε νοσηλεύσει πάνω από 270 ασθενείς, που έχουμε δει τα πάντα, οικογένειες να ξεκληρίζονται, που έχουμε ξενυχτήσει με αγωνία, έχουμε 12 νοσηλευτές που βγήκαν σε αναστολή. Το επιχείρημά τους είναι ότι είναι ενάντια στην υποχρεωτικότητα, αλλά αυτό είναι εντελώς ανόητο, αφού η υποχρεωτικότητα είναι συνέπεια της άρνησης».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.