Για την μοναδική εμπειρία της σχέσης του με τον τεράστιο μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, μίλησε ο επί 13 έτη πιανίστας του, Γιάννης Μπελώνης.

Όπως λέει ο κ. Μπελώνης μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που έχει σφραγίσει την πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική ζωή αυτού του τόπου για το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και ήταν παρών σε όλες τις εκφάνσεις αυτής της διαδρομής.

Ο κ. Μπελώνης αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Μίκη Θεοδωράκη και το δέος που ένιωσε μόλις τον αντίκρισε, ενώ τόνισε ότι αγαπούσε τη νέα γενιά και προσπαθούσε να δώσει σε όλους τις γνώσεις του. «Είχε μεγάλη αγωνία για τα έργα του ακόμα και σε αυτή την ηλικία του που βρισκόταν στο λυκόφως της ζωής του και ήταν διεθνώς αναγνωρισμένος. Ήθελε να το μάθουν οι νεότερες γενιές και να συνεχίζει να παίζεται» αναφέρει.

«Το μεγάλο μάθημα που πήρα από τον Μίκη Θεοδωράκη»

«Ένα πολύ μεγάλο μάθημα που πήρα από τον Μίκη Θεοδωράκη ήταν η τεράστια αφοσίωσή του σε ό,τι έκανε. Τον ρώτησα κάποτε πώς κατάφερνε να γράφει όταν τον κυνηγούσαν και κρυβόταν όλη την ημέρα. Και μου είχε πει «όλη την ημέρα κρυβόμουν και σκεφτόμουν τη μουσική για τα έργα μου και το βράδυ όταν υπήρχε μεγάλο φεγγάρι, έγραφα τις νότες από τους θάμνους και τις φυλλωσιές όπου κρυβόμουν”» αποκαλύπτει ο Γιάννης Μπελώνης.

«Η αύρα του ήταν συγκλονιστική, τρομακτική» καταλήγει.

Ποιος είναι ο Γιάννης Μπελώνης

Ο Γιάννης Μπελώνης, διδάκτωρ Μουσικολογίας, ήταν ο πιανίστας σε όλες τις συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη από το 2007 και μετά και ενορχηστρωτής μαζί με τον Γιώργο Δούση, του μνημειώδους έργου του Μίκη Θεοδωράκη “Canto General”, όπως αυτό παρουσιάστηκε στις Κάννες από τη συμφωνική ορχήστρα «Orchestre Régional Cannes Provence Alpes Côte D’azur» υπό τη διεύθυνση του Philippe Bender. Επίσης, συμμετείχε ως ενορχηστρωτής και πιανίστας στην ιστορική παράσταση “Το τραγούδι του νεκρού αδερφού”, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη που αναβίωσε την άνοιξη του 2015 σε επιμέλεια του ίδιου του συνθέτη, για την οποία το ενορχηστρωτικό του έργο έλαβε διθυραμβικές κριτικές.

Είναι Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως Ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της. Παράλληλα, διατελεί αρχισυντάκτης του μουσικολογικού περιοδικού “Πολυφωνία” και μέλος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, ενώ από το 2007 συμμετέχει ως πιανίστας στις συναυλίες της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης». Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών ως αριστούχος και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.. Αμέσως μετά (2004-2013), δίδαξε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα «Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής» του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Ως ενορχηστρωτής και πιανίστας έχει συμμετάσχει σε διάφορες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνεργαζόμενος με πολλούς Έλληνες και ξένους συνθέτες, τραγουδιστές, συμφωνικές ορχήστρες, μουσικά σύνολα και χορωδίες).

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.