Ο Γιάννης Ζουγανέλης, πολυσχιδής καλλιτέχνης που σταθερά υποκλινόταν στον Μίκη Θεοδωράκη ευχαριστώντας τον πάντα για την προσφορά του στον πολιτισμό της χώρας αποχαιρετά τον κορυφαίο μας δημιουργό.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

«Είμαι σοκαρισμένος από την είδηση και ακόμα δεν μπορώ να βρω τα λόγια, είμαι λίγο χαμένος» μας λέει καταφανώς συγκινημένος ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο οποίος έχει τιμήσει πολλές φορές το έργο του κορυφαίου μας μουσικοσυνθέτη, είτε μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές είτε με τη συμμετοχή του σε συναυλίες αφιερώματα στον τεράστιο δημιουργό.

Όπως συνεχίζει να μας λέει: «Δε βρίσκονται λόγια για ανθρώπους σαν τον Μίκη. Το πρώτο που σκέφτομαι είναι: ένας Θεός λιγότερος. Η Ελλάδα χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη είναι μια άλλη χώρα. Η παρακαταθήκη της μουσικής, της σκέψης τους θα υπάρχουν εσαεί. Για εμένα ο Μίκης Θεοδωράκης έχει μια αντιστοιχία ισάξια και ισότιμη με αυτή του Ομήρου. Η σχέση του με την Ελλάδα και την ελληνικότητα είχε τεράστιο βάθος.

Ο ήχος της Ελλάδας θα ήταν άλλος χωρίς τον Θεοδωράκη. Και θα είναι πάντα εντυπωσιακό πως η προσωπικότητα του επηρέασε αισθητικά, πολιτισμικά και φυσικά πολιτικά τόσο πολύ κόσμο όχι μόνο σε εμάς αλλά στην παγκόσμια κοινότητα».

Το 2003 σε εκπομπή που παρουσίαζε τότε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Ζουγανέλης με τίτλο «Γιάννη μου το μαντήλι σου» είχε επιμεληθεί κι ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με την συνεργασία πολλών τραγουδιστών.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης είχε προλογίσει το αφιέρωμα με τα παρακάτω λόγια:

«Αγαπητοί φίλοι τηλεθεατές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ειλικρινά σήμερα δεν έχω λόγια για να περιγράψω αυτό που θα γίνει. Δεν ισορροπώ εύκολαμε καλλιτέχνες τέτοιου βεληνεκούς και εκτοπίσματος. Αισθάνομαι πάρα πολύ μικρός για να μπορέσω έστω και να μιλήσω για προσωπικότητες που έχουν γράψει στη ψυχή μας και στο ελληνικό βίωμα, προσωπικότητες που συνθέτουν παρρησία, πατριωτισμό, αγάπη, έρωτα δύναμη, αγωνιστικότητα και όλα τα επίθετα τα καλά που η ελληνική γλώσσα μπορεί να μας προσδώσει».

Και όταν τον υποδέχτηκε στο τηλεοπτικό πλατό, ο Γιάννης Ζουγανέλης είπε στον δημιουργό τα εξής: « Κύριε Θεοδωράκη σας παρακολουθώ από μικρό παιδί και ακόμα σας ανακαλύπτω γλυκέ μας Μίκη. Είστε μονίμως στο μέλλον αν και έχετε τόσο πλούσιο παρελθόν»