Σταδιακή υποχώρηση των ανέμων στα Βίλια, όπου μαίνεται μεγάλη φωτιά, προβλέπει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Όπως σημειώνεται οι άνεμοι πνέουν με 5 έως 6 μποφόρ, ενώ θα υποχωρήσουν σταδιακά στα 2 με 3 μποφόρ.

Όπως αναφέρει το meteo, με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει καθημερινά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) – meteo.gr, οι δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε περιοχές όπου η επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών αναμενόταν να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο (Εικόνα 1).



«Για πολλοστή φορά αναδεικνύεται η χρησιμότητα των αντικειμενικών, επιστημονικά τεκμηριωμένων πυρομετεωρολογικών δεικτών, οι οποίοι είναι σε θέση να παράσχουν λεπτομερή χωρική πληροφορία σε ό,τι αφορά την αναμενόμενη επικινδυνότητα των πυρκαγιών, συνεισφέροντας στη χάραξη περισσότερο αποδοτικών στρατηγικών αντιμετώπισης και διαχείρισης» σημειώνεται.   

Αναφορικά με την ένταση των ανέμων, αναφέρεται ότι «σε ό,τι αφορά τη δασική πυρκαγιά των Βιλιών, τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ – meteo.gr υποδεικνύουν βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από το απόγευμα (από ώρα 18:00-19:00), οπότε και η ένταση των ανέμων που τώρα πνέουν με εντάσεις στα 5-6 Bf, θα υποχωρήσει σταδιακά στα 2-3 Bf (Εικόνα 2)». 

«Το θετικό είναι πως έχουν περιοριστεί οι άνεμοι»

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλο, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, το θετικό είναι πως έχουν περιοριστεί κάπως οι άνεμοι.

Υπάρχουν εναέρια μέσα που επιχειρούν, ευτυχώς, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να ελεγχθεί η φωτιά. Ο Αντιπεριφερειάρχης είπε πως αυτή τη στιγμή βλέπει τρία ελικόπτερα, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να έρθουν κι άλλα.