Τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη λίμνη Ευβοίας λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε την Τρίτη (3/8) περιγράφει στο Newsbeast o δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης κάνοντας λόγο για μεγάλη και απόλυτη καταστροφή.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

«Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη» επισημαίνει χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «η φωτιά έχει ήδη καταστρέψει πάνω από 20.000 στρέμματα συμπαγούς δάσους».

«Η καταστροφή στην περιοχή που έσφυζε από ζωή και πράσινο είναι τεράστια» υπογραμμίζει. «Στις φλόγες έχουν παραδοθεί πολλές κατοικίες αλλά και αυτοκίνητα» συμπληρώνει αναφέροντας πως έβλεπε με τα μάτια του σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες και δεν μπορούσε να το πιστέψει.

Φωτιά στη λίμνη Ευβοίας: Τα ενεργά μέτωπα

Τα ενεργά μέτωπα είναι αυτή τη στιγμή δύο. «Το ένα προς τη μονή του Οσίου Δαυίδ και το άλλο μαίνεται δυτικά των Κουρκουλών» αναφέρει ο δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης – Αγίας Άννας μιλώντας στο Newsbeast.

«Έχουμε καταφέρει να απομακρύνουμε όλους τους κατοίκους από τις περιοχές που ήταν επικίνδυνες, απεγκλωβίστηκαν πάνω από 200 άτομα, έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες» επισημαίνει.

Ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης αναφέρει πως αυτή τη στιγμή για την κατάσβεση επιχειρούν και εναέρια μέσα (τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο). Παράλληλα ισχυρές είναι οι επίγειες δυνάμεις και στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται 32 πυροσβεστικά οχήματα, διατίθεται η μέγιστη δύναμη σε υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών ενώ τη μάχη με τις φλόγες δίνει επίσης και το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev-200.

Φωτιά στη λίμνη Ευβοίας: Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες

Οι κάτοικοι της περιοχής πέρασαν δύσκολη νύχτα. Όλο το βράδυ πυροσβέστες, χωματουργικά μηχανήματα αλλά και κάτοικοι έδιναν τη δική τους μάχη με στόχο να περιορίσουν την ορμή της πύρινης λαίλαπας και να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά της οποίας τα μέτωπα συνεχώς άλλαζαν.

«Η χτεσινή νύχτα δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία της περιοχής» σημείωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε από τους έντονους καπνούς τα εναέρια μέσα παρέμειναν για αρκετές ώρες καθηλωμένα και στην περιοχή για την κατάσβεση επιχειρούσαν μόνο επίγειες δυνάμεις.

Για να διαπιστωθούν μάλιστα οι πραγματικές συνθήκες που επικρατούσαν κρατώντας στο έδαφος τα εναέρια μέσα η Περιφέρεια Στερεάς σηκώθηκε drone πάνω από την φλεγόμενη περιοχή.

Συνολικά στην περιοχή λόγω της φωτιάς εκκενώθηκαν δέκα χωριά και οικισμοί και οι κάτοικοί τους διανυκτέρευσαν είτε σε σπίτια συγγενών ή φίλων, είτε σε ξενοδοχεία.