Προαγωγές μόνο για τους άριστους θα ισχύουν πλέον στο Δημόσιο, σύμφωνα με το νέο σύστημα που δημοσιοποίησε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και θα εφαρμοστεί από το νέο έτος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», κλειδί για να ανέλθει κάποιος σε ανώτερο βαθμολογικό και μισθολογικό κλιμάκιο αποτελεί στο εξής η θετική αξιολόγησή του και η θετική αξιολόγησή του και μάλιστα όταν στην κλίμακα των πέντε βαθμίδων θα αναφέρεται πως παρουσιάζει «απόδοση που υπερβαίνει σταθερά τις απαιτήσεις της θέσης», ή σε αυτή με «απόδοση που καλύπτει πλήρως και ενίοτε υπερβαίνει τις απαιτήσεις της θέσης».

Όσοι καταταγούν στις χαμηλότερες βαθμίδες, απλώς θα παραμένουν στάσιμοι και δεν θα προάγονται. Για τους αρίστους που σύμφωνα με το υπουργείο θα είναι όσοι για σειρά τουλάχιστον δύο ή τριών ετών συγκεντρώνουν τις καλύτερες αξιολογήσεις θα προβλέπεται μάλιστα περαιτέρω επιβράβευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα τους δοθεί η δυνατότητα να έχουν ταχύτερη ανέλιξη και να επιλέξουν εάν επιθυμούν να μετακινηθούν σε κάποια άλλη θέση που να ανταποκρίνεται καλύτερα στα προσόντα τους.

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται πως θα μπορούν για παράδειγμα να μεταπηδήσουν κλιμάκια – να ανέβουν δύο κλιμάκια μέσα σε ένα έτος λαμβάνοντας και υψηλότερο μισθό. «Θέλουμε να αναδείξουμε τους high flyers του Δημοσίου» λένε χαρακτηριστικά στο υπουργείο.