Με ένα μεγάλο πυροσβεστικό ελικόπτερο Erickson που θα επιχειρεί από το αεροδρόμιο Χανίων ενισχύεται για την φετινή αντιπυρική περίοδο η Κρήτη, όπως γνωστοποίησε στα μέλη του συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση πυρκαγιών του δήμου Χανίων που συνεδρίασαν σήμερα, ο διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Χανίων πύραρχος Γιώργος Μαρκουλάκης. Ο κ. Μαρκουλάκης έκανε λόγο στο ΑΠΕ για ένα ελικόπτερο με μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες που, όπως τόνισε, βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα.

Στην συνεδρίαση του οργάνου οι συμμετέχοντες παρουσίασαν ανά τομέα ευθύνης το σχέδιο για την αντιπυρική προστασία του δήμου, στο οποίο σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν για μια ακόμα περίοδο οι εθελοντικές ομάδες. Όπως επεσήμανε μετά την συνεδρίαση του οργάνου ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, «στόχος όλων είναι να υπάρχει ο βέλτιστος συντονισμός για την αντιπυρική περίοδο στην περιοχή ώστε να είμαστε έτοιμοι σε όλους τους τομείς να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο των πυρκαγιών».

Ο δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε στις προληπτικές ενέργειες του δήμου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών τονίζοντας ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες καθαρισμού και προσβασιμότητας σε δύσβατες περιοχές και έχει προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για την πυροπροστασία. Παράλληλα έχει εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα των πυροσβεστικών κρουνών που βρίσκονται στα όρια του δήμου, ενώ σε εξέλιξη είναι η αναβάθμιση χώρων καταφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, όπως ανέφερε προχωρά η συντήρηση του δικτύου αγροτικών δρόμων, ενώ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», κατατέθηκε πρόταση 1,7 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά αποκλειστικά το αγροτικό οδικό δίκτυο περιαστικών περιοχών του δήμου. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού προβλέπεται ακόμα ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ για επιστρώσεις δρόμων, που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ιδιαίτερη μέριμνα και την φετινή αντιπυρική περίοδο δίνεται στο άλσος του Αγίου Ματθαίου με την λειτουργία δικτύου θερμικών καμερών που προειδοποιούν έγκαιρα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της πόλης. Από την πλευρά του ο διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Χανίων πύραρχος Γιώργος Μαρκουλάκης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της υπηρεσίας, επισημαίνοντας ότι τα πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται σε 100% λειτουργία όπως και το προσωπικό, ενώ όπως εξήγησε το σχέδιο δασοπυρόσβεσης εκτελείται ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς.