Ένα ιδιαιτέρως προκλητικό άρθρο για τα γλυπτά του Παρθενώνα φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» με τον τίτλο «Τα “Ελγίνεια” Μάρμαρα ανήκουν στη Βρετανία, κα Κλούνει».

Μάλιστα, ο αρθρογράφος σημειώνει ειρωνικά πως «εάν ο απαίσιος Λόρδος Έλγιν δεν είχε λεηλατήσει τα γλυπτά, θα είχαν καταλήξει στα θεμέλια κάποιου κεμπαπτζίδικου»!

Ο αρθρογράφος Jeremy Paxman συνεχίζει λέγοντας πως νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Έλληνες ξενάγησαν την κα Κλούνεϊ στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, για το οποίο «η χώρα ξόδεψε εκατομμύρια που δεν έχει».

Είναι καταφανώς ένα υπέροχο μουσείο, παραδέχεται ο Paxman αν και όπως σημειώνει φλεγματικά, έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: «όχι απλά δείχνει τι κατέχει, αλλά και τι δεν βρίσκεται στην κατοχή του» με τα πιο σημαντικά πράγματα που δεν κατέχει να είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα.

«Ο Λόρδος Έλγιν είχε αγοράσει τα γλυπτά νόμιμα, αν και σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρίσκονταν υπό τουρκική κατοχή: οι κυβερνήτες της εποχής μπορεί να συμφώνησαν, αν και οι Έλληνες όχι», εξηγεί ο Paxman.

«Τι θα είχε συμβεί όμως σε αυτά τα γλυπτά αν είχαν μείνει στην Αθήνα;» αναρωτιέται και εξηγεί πως οι Αθηναίοι «συνήθιζαν να λιώνουν τα αγάλματα για την παραγωγή ασβέστη και να χρησιμοποιούν τμήματα των υπέροχων κλασικών κτιρίων» για να κατασκευάσουν τις κατοικίες τους.

Σύμφωνα με τον αρθογράφο τα σημερινά επιχειρήματα της Αθήνας για την επιστροφή των γλυπτών είναι στην ουσία πολιτικά. «Ένας φτωχός μεσογειακός πολιτισμός απαιτεί την επιστροφή από μια ξεθωριασμένη αυτοκρατορική δύναμη», σημειώνει.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.