Με αποφάσεις της αρμόδιας υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιλένας Αποστολάκη, ρυθμίζοντας θέματα που υπήρξαν χρόνια αιτήματα των κτηνοτρόφων μας και αλλάζουν διαδικασίες ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή ποιοτικών κτηνοτρόφων προϊόντων και να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές.

Αναλυτικά, αλλάζει ο τρόπος κατανομής του εθνικού αποθέματος αγελαδινού γάλακτος. Φέτος, θα δοθούν ποσοστώσεις παραγωγής ύψους 27.000 τον. Δικαιούχοι της κατανομής αυτής σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που θεσπίζονται είναι: Κατ’ αρχήν όλοι κτηνοτρόφοι οι οποίοι την προηγουμένη εμπορική περίοδο έκαναν υπέρβαση της ποσόστωσης που είχαν. Το κριτήριο αυτό αποσκοπεί στην επιβράβευση των παραγωγών που φροντίζουν και ενισχύουν την εκμετάλλευσή τους και θα συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος.

Ακολουθούν ως δικαιούχοι όσοι κτηνοτρόφοι έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακά προγράμματα και οι νέοι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο καθεστώς ενίσχυσης νέων αγροτών.

Με τις ρυθμίσεις αυτές εκτιμάται ότι η χώρα μας θα κατορθώσει να μειώσει το έλλειμμα παραγωγής και να πλησιάσει τα επίπεδα αυτάρκειας. Σήμερα έχουμε κοινοτική κατανομή 830.000 τον., παράγουμε τα τελευταία χρόνια γύρω στις 750.000 τον. και οι ανάγκες της κατανάλωσης σε φρέσκο αγελαδινό γάλα ξεπερνούν 1,2 εκατ. τον.

Η δεύτερη δέσμη μέτρων αφορά το γενικό κεφάλαιο. Όπως έγινε γνωστό έχει αποφασιστεί η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ που αφορά τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για ζημίες δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Έτσι διαχωρίζεται ο κλάδος της κτηνοτροφίας, και τα έσοδα του ΕΛΓΑ (εισφορές, κλπ) που προέρχονται από την εμπόρια των κτηνοτροφικών προϊόντων, θα διατίθενται αποκλειστικά για τις αποζημιώσεις προς την κτηνοτροφία.

Μέχρι, τώρα, όλες οι εισφορές προς τον ΕΛΓΑ είχαν έναν κωδικό και συνήθως τους περισσότερους πόρους απορροφούσε η φυτική παραγωγή, κλάδος ο οποίος έχει και τις μεγαλύτερες ζημιές.

Παράλληλα μεγαλώνει ο χρόνος που θα λαμβάνεται υπόψη για την καταβολή αποζημιώσεων σε αγελάδες. Μέχρι τώρα, αποζημίωση για απώλεια αγελάδων δικαιούνται ξανά μέχρι 13 χρόνων. Το όριο επεκτείνεται σε 15 χρόνια. Η ρύθμιση αυτή είναι και πάγιο αίτημα των ελλήνων κτηνοτρόφων.