Δέος προκαλεί το μαρμάρινο κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη. Η μαρμάρινη κεφαλή της Σφίγγας εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της αποχωμάτωσης του τρίτου θαλάμου του τύμβου σε βάθος 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου, σε αξιοσημείωτη απόσταση από την είσοδο του ταφικού μνημείου. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης, ενώ βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.

Πάντως η νέα ανακάλυψη δεν έχει φέρει μόνο χαμόγελα στο επιτελείο της αρχαιολογικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη. Και αυτό διότι το σημείο στο οποίο βρέθηκε η μαρμάρινη κεφαλή προκαλεί προβληματισμό για το πώς ακριβώς μεταφέρθηκε ως εκεί από την είσοδο του ταφικού μνημείου, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το σενάριο σύλησης του τάφου, πιθανότατα κατά την αρχαιότητα.

Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί η αφαίρεση πεσμένων πωρόλιθων από το εσωτερικό του τρίτου χώρου καθώς και των τμημάτων της θύρας. Συγχρόνως, θα ενισχυθούν οι υποστυλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στην υπόλοιπη έκταση του τρίτου χώρου.

TAGS