Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς στο επίκεντρο είναι σύμφωνα με πληροφορίες τα περιστατικά θρομβώσεων που σημειώθηκαν μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους έχουν αναφερθεί στην επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ τέσσερα σοβαρά περιστατικά, για τα οποία αναμένονται άμεσα οι επίσημες ανακοινώσεις.

Για το ενδεχόμενο πρόωρης παύσης της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca πηγές του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι η επιτροπή δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες μερίδα ειδικών προσανατολίζεται να εισηγηθεί τη μη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου στους νέους αλλά σε όσους είναι άνω των 55 ετών.

Εν τω μεταξύ, μετά το προσωρινό πόρισμα για τα περιστατικά θρόμβωσης στην Κρήτη, στο οποίο οι επιστήμονες της Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, φέρονται να μιλούν για πιθανή συσχέτισή τους με το εμβόλιο της AstraZeneca, ένα νέο συμβάν πιθανής θρόμβωσης 36χρονης από τη Λέσβο, μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς έχει καταγραφεί στην κίτρινη κάρτα του ΕΟΦ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η είδηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τον θάνατο της 63χρονης από τη Μυτιλήνη πού νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο» από την 1η Απριλίου. Η γυναίκα είχε υποστεί θρομβοεμβολικό επεισόδιο λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca στο Κέντρο Υγείας της Καλλονής.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται από το Υπουργείο Υγείας ότι πρόκειται για εξαιρετικά λίγες περιπτώσεις πιθανών παρενεργειών σε σύγκριση με τις πολλές χιλιάδες συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Astrazeneca.