Πιο κοντά θα είναι, σε λίγο καιρό, ο Πειραιάς και το αεροδρόμιο με την επέκταση του Μετρό και τους τρεις εναπομείναντες σταθμούς που κατασκευάζονται, στα Μανιάτικα, τον Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο.

Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Κανάλι 1» και την εκπομπή «Πειραιάς 24» ήδη με την παράδοση σε λειτουργία των 3 πρώτων σταθμών της επέκτασης, «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια» τον προηγούμενο Ιούλιο, προστέθηκαν περίπου 63.000 επιβάτες ημερησίως συνολικά στο δίκτυο του Μετρό. Επίσης, μειώθηκαν αφενός κατά περίπου 68 τόνους ημερησίως οι εκπομπές CO2 και αφετέρου 11.100 αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ημερήσια στην πόλη.

Αντίστοιχα για τους 3 επόμενους σταθμούς, «Μανιάτικα», «Πειραιάς» & «Δημοτικό Θέατρο», που θα δοθούν σε εμπορική λειτουργία το καλοκαίρι του 2022, θα πραγματοποιούνται περίπου 50.000 πρόσθετες επιβιβάσεις ημερησίως συνολικά στο δίκτυο του Μετρό και θα μειωθούν κατά περίπου 52 τόνους ημερησίως οι εκπομπές CO2 με αντίστοιχη μείωση περίπου 8.800 αυτοκινήτων που κυκλοφορούν ημερήσια στην πόλη.

Έτσι, του χρόνου το καλοκαίρι που θα ολοκληρωθούν τα έργα, η διαδρομή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι τον Διεθνή Αερολιμένα της χώρας, θα διαρκεί 45-50 λεπτά, αλλάζοντας τη μορφή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

«Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε περίπου 20 χιλιάδες αυτοκίνητα λιγότερα στους δρόμους της πόλης, γεγονός που θα αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα και στο περιβάλλον. Επίσης, ο Πειραιάς θα γίνει ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο για όλα τα μέσα μεταφοράς (πλοίο, μετρό, σύνδεση με αεροδρόμιο, τραμ, προαστιακός σιδηρόδρομος, λεωφορεία) και θα παρέχει πρόσθετες αναπτυξιακές δυνατότητες σε όλη την Αττική».

Επίσης, ανέφερε πως εκτιμάται ότι στις αρχές του 2022 θα ξεκινήσει η δημοπράτηση για την επέκταση του Μετρό, για τρεις νέους σταθμούς οι οποίοι θα φτάνουν ως τον Άγιο Νικόλαο στο Ίλιον».

«Μιλάμε για μία περιοχή που θα καλύπτουμε 50.000 – 60.000 κατοίκους», τόνισε ο κ. Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι όλα αυτό είναι ένα μεγάλο πακέτο έργων «το οποίο σχεδιάζεται βήμα – βήμα λέγοντας λίγα πράγματα και κάνοντας πάρα πολλά», κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.