Στους πέντε ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την αιματηρή καραμπόλα 35 αυτοκινήτων στην Εγνατία οδό που συγκλόνισε το πανελλήνιο, καθώς υπέκυψε στα τραύματά του ένας 60χρονος οδηγός στο ΑΧΕΠΑ.

Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και μια 18χρονη που είναι διασωληνωμένη με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι η κατάστασή της είναι σταθερή.

Στο Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης, νοσηλεύονται με ελαφρά ευτυχώς τραύματα δύο μικρά αδερφάκια 4ετών και 16 μηνών.

Συνολικά οι τραυματίες ανέρχονται στους 32.

Την ίδια ώρα για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατηγορείται ο 39χρονος ρουμάνος οδηγός του φορτηγού που παρέσυρε δεκάδες αυτοκίνητα στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του κόμβου της Βέροιας και προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα.

Η δικογραφία σχηματίστηκε και ο 39χρονος θα οδηγηθεί αύριο στον εισαγγελέα της Βέροιας για να απολογηθεί. Μαζί του θα οδηγηθεί και ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρίας εκτέλεσης των εργασιών στην Εγνατία Οδό, ο οποίος κατηγορείται για αδικήματα περί συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το φορτηγό αυτοκίνητο ήταν γεμάτο εμπορεύματα βάρους 19 τόνων.

Ο 39χρονος Ρουμάνος υποστήριξε ότι είχε πρόβλημα με τα φρένα του για 23χλμ., το οποίο προέκυψε από την υπερθέρμανση των φρένων του από τις συνεχείς στροφές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, νταλίκα με ρουμανικές πινακίδες κυκλοφορίας που οδηγούσε ο 39χρονος, προσέκρουσε με σφοδρότητα σε προπορευόμενα αυτοκίνητα, τα οποία παρέμεναν ακινητοποιημένα στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου, λόγω εκτέλεσης έργων. Περισσότερα από 30 αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα σιδερικών. Φωτιά, που ξέσπασε δευτερόλεπτα μετά τη σφοδρή πρόσκρουση, τύλιξε τη μοιραία νταλίκα στις φλόγες όπως κι ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Για αρκετή ώρα επικράτησε χάος και το σημείο έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο. Επί τόπου έσπευσαν δεκάδες περιπολικά της Αστυνομίας, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και πλήθος πυροσβεστικών οχημάτων, με τα σωστικά συνεργεία να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των τραυματιών. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν νεκροί τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ αυτών τρεις Έλληνες κι ένας Βούλγαρος. Άλλα 32 άτομα διακομίσθηκαν τραυματισμένα στο νοσοκομείο της Βέροιας και σε εφημερεύοντα της Θεσσαλονίκης.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το βαρύ όχημα δεν ανέκοψε καθόλου ταχύτητα, παρά τις προειδοποιήσεις εργατών που βρίσκονταν στην περιοχή και σήκωναν σημαιάκια για να ανακόπτουν οι οδηγοί την ταχύτητα.

Επιπλέον, ερευνάται εάν υπήρχαν από τους υπεύθυνους τα απαραίτητα μέτρα σήμανσης.

Η χθεσινή φονική καραμπόλα ξύπνησε μνήμες από άλλη καραμπόλα, που είχε σημειωθεί στον ίδιο αυτοκινητόδρομο, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στον Πλάτανο Ημαθίας, τον περσινό Ιανουάριο. Τότε είχαν εμπλακεί συνολικά 27 αυτοκίνητα και ο απολογισμός ήταν μία 78χρονη νεκρή και 26 τραυματίες. Εκείνο το συμβάν είχε αποδοθεί στην πυκνή ομίχλη που επικρατούσε στην περιοχή.