Σε είδη διατροφής, στέγαση και μεταφορές πηγαίνουν τα περισσότερα – μειωμένα – χρήματα της ελληνικής οικογένειας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών 2013 που πραγματοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ και δημοσίευσε πρόσφατα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάζουν σήμερα «Τα Νέα», η μέση μηνιαία δαπάνη μιας οικογένειας το 2013 για να καλύψει βασικές ανάγκες έφτασε τα 1.509,39 ευρώ και μειώθηκε κατά 127,7 ευρώ σε σχέση με το 2012.

«Μαχαίρι» μπήκε στη διασκέδαση, στη διαμονή σε ξενοδοχείο, στις εξόδους σε εστιατόρια και ταβέρνες αλλά και στη βενζίνη. Ωστόσο, σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2012, φαίνεται πως τα νοικοκυριά ακόμη και στα είδη διατροφή πέρυσι χρειάστηκε να κάνουν σημαντικές μειώσεις. Έτσι αγόρασαν λιγότερα φρούτα, αναψυκτικά αλλά και ψάρια. Αντίθετα, τα ντουλάπια της κουζίνας γέμισαν με αλεύρι και δημητριακά, καφέ, κακάο και τσάι.

Για περισσότερες από 700.000 οικογένειες ο χειμώνας που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολος καθώς δεν άναψαν καλοριφέρ στο σπίτι τους. Συγκεκριμένα, οι οικογένειες που το 2013 χρησιμοποίησαν καλοριφέρ ως κύρια πηγή θέρμανσης μειώθηκαν κατά 31,3% συγκριτικά με το 2012, ενώ αυξήθηκαν και οι οικογένειες που σταμάτησαν να έχουν σταθερό τηλέφωνο ή κλειστούς χώρους στάθμευσης.