Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τετάρτη (5/5) ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης τονίζοντας πως «άμα δει κανείς τους αριθμούς δείχνουν πως τα πράγματα πάνε καλύτερα».

Φαίνεται μία σταδιακή μείωση τις τελευταίες εβδομάδες, επεσήμανε στον ΣΚΑΪ. Όπως εξήγησε τα ανοίγματα που έγιναν πραγματοποιήθηκαν με στόχο να αποσυμπιεστούν οι παράνομες επαφές αλλά διαμήνυσε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης σημείωσε πως τα ανοίγματα αποτελούν προσπάθεια αλλαγής του μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας. Είναι πιο πολύπλοκη, σημαντική αλλά και αναγκαία, εξήγησε.

«Έχουμε ένα επιπλέον κίνητρο να διαχειριστούμε τις ελευθερίες σωστά» τόνισε.

Τι είπε για τους εμβολιασμούς και τη μειωμένη συμμετοχή από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Αναφερόμενος στα φαινόμενα μειωμένης συμμετοχής στους εμβολιασμούς από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ο καθηγητής εξέφρασε την απορία του για αυτό υπογραμμίζοντας πως ακόμη κι η συζήτηση για παρενέργειες, η οποία είναι υπερβολική δεν αφορά καν αυτές τις ηλικίες.

«Χρειαζόμαστε το 80%-90% των ενηλίκων να έχει εμβολιαστεί προκειμένου να φτάσουμε στο 70% συνολικά στην κοινωνία, ώστε να δημιουργηθεί το ”τείχος ανοσίας” για τον κορονοϊό, εξήγησε.

«Είναι σαν να δίνεται σε κάποιον μια λύση για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα και να λέει δεν θέλω να το λύσω» είπε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Παράλληλα είπε πως η κίνηση ανοίγματος της πλατφόρμας εμβολιασμού για πιο νέους ήταν μια ορθή πρακτική αφενός διότι όσο περισσότεροι εμβολιαστούν τόσο το καλύτερο και αφετέρου επειδή υπάρχει όντος ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των εμβολίων το οποίο ορίζει πως αντί να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν υψηλό ρίσκο να νοσήσουν σοβαρά, δίνεται σε αυτούς που μεταδίδουν περισσότερο.

Κάνοντας λόγο για μια σταδιακή, αργή βέβαια αλλά σταθερή μείωση τις τελευταίες εβδομάδες πρόσθεσε πως ευελπιστεί να δει συνέχεια αυτής αντιπαραβάλλοντας σε κάθε περίπτωση το γεγονός πως μεσολάβησαν οι αργίες.

«Από εδώ και πέρα χρειάζεται μια προσοχή, πρέπει να ερμηνεύσουμε όλα τα ανοίγματα ως μια προσπάθεια αλλαγής μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας» ανέφερε συγκεκριμένα υπογραμμίζοντας πως το άνοιγμα δεν πρέπει να δώσει το μήνυμα πως τελειώσαμε με αυτήν. «Δεν ισχύει αυτό» τόνισε.