Στο Μεσολόγγι για τον εορτασμό της 195ης επετείου της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων βρίσκεται η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η έξοδος του Μεσολογγίου δεν ήταν ήττα. Ήταν μια στιγμή υπέρτατης έξαρσης και γενναιότητας. Μια χούφτα τόπος αντιστάθηκε σε μια αυτοκρατορία, προκαλώντας τον θαυμασμό όλου του κόσμου. Έχουμε ιστορικό καθήκον να ανταποκριθούμε στην υψηλή παρακαταθήκη των προγόνων μας, οικοδομώντας ένα μέλλον αντάξιό τους», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο των Ηρώων.

«Η έξοδος του Μεσολογγίου αποτέλεσε ένα τραγικό συμβάν της Ελληνικής Εθνεγερσίας και ταυτόχρονα μια κορυφαία στιγμή που συμπύκνωσε το ηρωικό επαναστατικό φρόνημα, το αυτοθυσιαστικό πνεύμα, την ηθική ελευθερία», πρόσθεσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «είναι το κυρίαρχο γεγονός που σφράγισε την εικόνα και την ταυτότητα του Μεσολογγίου, αυτό που προσέδωσε στην πόλη την ιερότητά της». «Με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό,» συνέχισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «τιμάμε σήμερα εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους από αγάπη για τη ζωή, μη θέλοντας να την εξευτελίσουν μέσα στη σκλαβιά».

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην δοξολογία που τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, ενώ μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα μεταβεί στο μουσείο Ιστορίας και Τέχνης – Πινακοθήκη του Δήμου Μεσολογγίου, όπου θα συναντηθεί με τον με τον δήμαρχο, Κώστα Λύρο.