Η αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφηκε στα λύματα αυτής της εβδομάδας σχετίζεται με τον συνωστισμό που σημειώνεται τα Σαββατοκύριακα, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαο Θωμαΐδη.

«Την Δευτέρα πριν από μια εβδομάδα είδαμε την πρώτη αύξηση και από Τρίτη μέχρι και το Σάββατο είχαμε συνεχή αύξηση στα λύματα. Αυτό δείχνει μια εκτεταμένη διασπορά ξαφνικά, εκεί που που είχαμε αρχίσει να ευελπιστούμε ότι είχαμε μια σχετική ύφεση» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε «η κορύφωση στα λύματα ήρθε στις 2 πρώτες εβδομάδες Μαρτίου, από τότε είχαμε μια μικρή ύφεση, αυτό έγινε τάση την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και πιστεύαμε ότι βαδίζουμε σε ύφεση γεγονός που σχετιζόταν με μείωση θετικότητας. Το προηγούμενο Σάββατο και Κυριακή σημειώθηκε συνωστισμός και η αύξηση που είδαμε την Τρίτη σχετίζεται με αυτόν τον συνωστισμό και την άμεση μετάδοση του ιού».

Εξήγησε πως η διασπορά έχει αποδειχθεί ότι γίνεται από τον ισχυρό συγχρωτισμό είτε σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους καθώς είναι αερογενής η μετάδοση, επομένως αυτό που καταγράφεται στα λύματα έρχεται από μια τέτοιου είδους διάδοση για να είναι τόσο μεγάλη. Παίρνει από 1 έως 3 ημέρες για να φανεί στα λύματα μετά τη μόλυνση.

«Μπορεί να μην φαίνεται απότομα η αλλαγή αλλά με τη διασπορά που βλέπουμε μπορεί να γίνει έκρηξη του ιικού φορτίου και να δούμε αύξηση των κρουσμάτων την άλλη βδομάδα» τονίζοντας ότι είμαστε λίγο πιο πάνω από τις αρχές Μαρτίου σε σχέση με τα επίπεδα του αυτή την στιγμή.

«Η αύξηση το Σαββατοκύριακο ήταν πολύ μεγάλη» τόνισε ο καθηγητής προσθέτοντας ότι «οι μετρήσεις αυτής της βδομάδας δείχνει ότι παραμένει υψηλό το ιικο φορτιό σε όλη την χώρα».